Αισιόδοξος για την επιτυχία του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας εμφανίζεται ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ομολογεί τη μερική αποτυχία του πρώτου. Προτείνει να ανατεθεί σε έναν Ευρωπαίο επίτροπο η ανασυγκρότηση της οικονομίας και καλεί τη χώρα μας να αναθεωρήσει την άποψή της σχετικά με την έννοια της εθνικής κυριαρχίας.
Σε συνέντευξη για την κατάσταση στη χώρα μας στη βελγική εφημερίδα «La Libre Βelgique», ο κ. Γιούνκερ υποστηρίζει ότι η μη διάσωση της Ελλάδας θα οδηγούσε σε κοινωνική εξέγερση στο εσωτερικό, αλλά και σε ανυπολόγιστες συνέπειες για την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία. Υποστηρίζει πως «υποφέρω προσωπικά όταν σκέφτομαι τους Έλληνες με τα χαμηλά εισοδήματα (μέσα στην κρίση), αλλά δεν βλέπω εναλλακτική λύση», ενώ θεωρεί ότι για τη σημερινή κατάσταση φταίει η Ελλάδα, αλλά και οι εταίροι, όπως τονίζει, δεν είναι άμοιροι ευθυνών.
Ο πρόεδρος της ευρωζώνης αναφέρει ότι «το πρώτο Μνημόνιο οδηγήθηκε σε μερική αποτυχία», αφήνοντας να εννοηθεί πως εστίασε στη δημοσιονομική εξυγίανση και δεν είχε αναπτυξιακό σκέλος. Για το δεύτερο πιστεύει ότι μπορεί να είναι επιτυχημένο για δύο λόγους: «Ο πρώτος είναι ότι οι Έλληνες πολιτικοί κατάλαβαν την αναγκαιότητα εφαρμογής όλων των παραμέτρων του προγράμματος και ο δεύτερος το γεγονός πως το νέο πρόγραμμα συνδυάζει τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα με τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη».
Προβλέπει ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει μερικά χρόνια, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία, και για το λόγο αυτό έχει προβλεφθεί η στενή εποπτεία του προγράμματος σε μηνιαία βάση από την Τρόικα, ώστε οι αποκλίσεις να διορθώνονται άμεσα.
Για το δεσμευμένο λογαριασμό επισήμανε ότι «η Ελλάδα από τη στιγμή που δεν μπορεί να βγει στις αγορές και να δανειστεί θα πρέπει να αναθεωρήσει σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τη στάση που είχε μέχρι τώρα σχετικά με την έννοια της εθνικής κυριαρχίας. Από την άλλη, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη περιμένει από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα ήθελαν κάποιες εγγυήσεις».
Παράλληλα, όπως είπε, ο δεσμευμένος λογαριασμός που αποφασίστηκε και με τη σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων στο Eurogroup θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους και θα καθησυχάσει τις αγορές και τους πιστωτές της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, το ζητούμενο σήμερα είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η οποία θα επιτευχθεί μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν το άνοιγμα κλειστών τομέων της ελληνικής οικονομίας, το εργασιακό δίκαιο και σειρά άλλων μέτρων. Επιπλέον, τονίζει ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια, από τα οποία η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει μόνο το 20%, διότι δεν μπορούσε να τα απορροφήσει.
Ο πρόεδρος του Eurogroup προτείνει να περάσουν στα χέρια ενός επιτρόπου με αρμοδιότητα την ανασυγκρότηση της χώρας, γιατί, όπως είπε, η δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι εθνική αρμοδιότητα, αλλά η πολιτική ανάπτυξης είναι ταυτόχρονα εθνική και ευρωπαϊκή αρμοδιότητα.
Διαφωνεί ο Μπαρόζο
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην ουσία απέρριψε χθες την πρόταση του κ. Γιούνκερ, θεωρώντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η ειδική ομάδα υπό το στέλεχος της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ, ενώ πολιτικοί προϊστάμενοι αυτής της ομάδας είναι ο Ολι Ρεν και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Δεν είναι της παρούσης η τοποθέτηση ενός επιτρόπου ανασυγκρότησης, θα μπορούσαμε όμως να το δούμε σε μεταγενέστερο στάδιο», κατέληξε ο κ. Μπαρόζο.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει κίνδυνος να χάσουν χρήματα τα κράτη-μέλη που δανείζουν την Ελλάδα απάντησε ότι έως τώρα κανένας δεν έχει χάσει λεφτά, ωστόσο αναγνώρισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αλλά γίνονται τα πάντα προκειμένου να περιοριστεί.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογραμμίζει ότι εκείνοι που φαντάζονται πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει μια μέρα την ευρωζώνη και θα παλέψει με τα προβλήματά της ανοίγουν την πόρτα σε μία ανεξέλεγκτη περιπέτεια. «Εάν αυτό συνέβαινε στην Ελλάδα, θα αντιμετωπίζαμε κοινωνική εξέγερση σε όλη τη χώρα, πράγμα που μου φαίνεται να αποτελεί, σε αυτήν την αναστατωμένη περιοχή της Ευρώπης, ένα επιχείρημα που αρκεί για να γλιτώσουμε την Ελλάδα από παρόμοια θλιβερή επιλογή και δεν μπορώ να φανταστώ τις συνέπειες για την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν όλα προκειμένου να αποφευχθεί», υπογραμμίζει ο κ. Γιούνκερ.
Νίκος Μπέλλος για τον “Ελεύθερο Τύπο”
Πηγή : Antinews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.