Η Merkel μπορεί να είναι κάθετα εναντίον τους, όμως η ιδέα των ευρωομολόγων δεν λέει να φύγει. Πριν ξεκινήσει η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει πως τα ευρωομόλογα δεν θα συζητηθούν, και πως υπήρχε συμφωνία με τον Jean-Claude Juncker, που τα υποστηρίζει, να μην αναφερθούν καν. Μάταια όμως.
‘Όπως δήλωσε ένας διπλωμάτης που παρευρέθηκε στις συζητήσεις, «τα ευρωομόλογα ήταν το πρώτο πράγμα που αναφέρθηκε στη διάρκεια του δείπνου, και μάλιστα προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση».
Με το ξεκίνημα του χθεσινοβραδινού δείπνου, ο διοικητής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet αναφέρθηκε στο ζήτημα, και μάλιστα πήρε θέση υπέρ της έκδοσης των ευρωομολόγων, με αποτέλεσμα να εξοργιστεί η Merkel και να αφήσει να εννοηθεί πως ο Trichet στερείται επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
Η Γαλλία, που γενικά στηρίζει τη γερμανική θέση ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης, προσπάθησε να παίξει ρόλο πυροσβέστη, ενώ άλλοι ηγέτες, μεταξύ τους και ο Silvio Berlusconi, εκφράστηκαν υπέρ των ευρωομολόγων. Όπως λέει ο διπλωμάτης, «η Merkel μάλλον εξεπλάγη με το μέγεθος της υποστήριξης της ιδέας των ευρωομολόγων…».
Η Γερμανία είναι αντίθετη στην ιδέα, επειδή κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως τα 16 κράτη της ευρωζώνης (17 σε λίγο με την Εσθονία), θα χρηματοδοτούν από κοινού τα χρέη τους και θα μοιράζονται την ίδια πιστοληπτική αξιολόγηση. Το Βερολίνο, που αποτελεί το σημείο αναφοράς της ευρωζώνης και απολαμβάνει τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού χάρη στην οικονομική του δύναμη , θα πρέπει να παραχωρήσει μέρος της πιστωτικής του αξιοπιστίας σε κράτη όπως είναι η Ελλάδα και η Ιρλανδία.
Αν ποτέ εκδοθούν τα ευρωομόλογα, αυτό θα ανέβαζε το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, ενώ τα ασθενέστερα μέλη θα επωφελούνταν από τα χαμηλότερα σπρέντς. Η αντίθεση όμως της Γερμανίας είναι απόλυτη, και χωρίς τη δική της υποστήριξη, η ιδέα δεν θα προχωρήσει. Όπως είπε η Merkel: «Με τα λεγόμενα ευρωομόλογα, δεν θα μειωθούν οι αδυναμίες της ευρωζώνης αλλά θα μεταδοθούν σε όλα τα μέλη», συμπληρώνοντας πως η έκδοσή τους θα απομάκρυνε το οποιοδήποτε κίνητρο των αδύναμων οικονομιών να αναμορφώσουν τα δημοσιονομικά τους.
Οι διπλωμάτες πιστεύουν πως υπάρχει διάσταση απόψεων στη Γερμανία, και πως δεν είναι όλοι οι Γερμανοί αρμόδιοι για τα οικονομικά σύμφωνοι με την καγκελάριο τους. Πάντως το ενδεχόμενο υλοποίησης της ιδέας παραμένει μακρινό.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε πως η ιδέα παραμένει ζωντανή, και μάλιστα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ετοιμάζει σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Ο Silvio Berlusconi είπε πως αν υπήρχαν ευρωομόλογα, θα τα αγόραζε αμέσως, αφού «η Ευρώπη ολόκληρη θα αποτελούσε την εγγύησή τους».
Βέβαια, όταν μιλάμε για την ΕΕ, τίποτα δεν μπορεί να ισχύσει αν δεν έχει την υποστήριξη της Γερμανίας.
Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.