Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Διαθέσεις αυτοκτονίας ...

Η αξιολόγηση της κυβερνητικής δραστηριότητας από την τρόικα δεν εξυπηρέτησε μόνο την εκταμίευση της τρίτης δόσης του μηχανισμού στήριξης. Τεκμηρίωσε και την εντύπωση ότι η κυβέρνηση αποτελείται από τρεις κατηγορίες υπουργών.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει εκείνους που έχουν απόλυτη συναίσθηση του προβλήματος και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να το αντιμετωπίσουν. Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Α. Λοβέρδος.

Μόνο που οι φιλότιμοι αυτοί υπουργοί γίνονται πολλές φορές στόχος συναδέλφων τους, οι οποίοι τους θεωρούν περίπου «σπασίκλες της τρόικας» και «βασιλικότερους του βασιλέως». Κοινώς: δουλεύοντας, χαλούν την πιάτσα!

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει εκείνους που ούτε έχουν καταλάβει τίποτε, ούτε προσπαθούν να κάνουν κάτι. Υπήρξαν, ας πούμε, υπουργοί που στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον Προϋπολογισμό 2011 ζήτησαν να γίνουν... προσλήψεις στα υπουργεία τους! Κοινώς, ζουν στην κοσμάρα τους, όπου πάντως ουδείς φαίνεται να τους ενοχλεί.

Η τρίτη κατηγορία (η οποία είναι και η πολυπληθέστερη) περιλαμβάνει τους υπουργούς που γνωρίζουν απολύτως τα δεδομένα, που θα έπρεπε να έχουν αντιληφθεί πλήρως το πρόβλημα, αλλά δείχνουν πολύ περιορισμένη διάθεση να συμβάλουν στην κυβερνητική προσπάθεια.

Είτε διαφωνούν επί της ουσίας αλλά δεν έχουν και τα κότσια να τα βροντήξουν. Είτε αρέσκονται σε πλειοδοσία κοινωνικής φιγούρας για να μαζέψουν κανένα σταυρό. Είτε λουφάρουν για λόγους πολιτικής αυτοπροστασίας και αφήνουν τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Είπε είναι απλώς ανίκανοι.

Στο επιτελείο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, έχουν αναφερθεί προβλήματα με πέντε κυρίως υπουργεία τα οποία προωθούν την υλοποίηση των συμφωνημένων με τραγικά αργούς ρυθμούς- ή δεν την προωθούν καθόλου...

Μεταξύ των υπουργείων αυτών αναφέρονται το υπουργείο Εργασίας με τη Λούκα Κατσέλη, το υπουργείο Μεταφορών με τον Δ. Ρέππα, το υπουργείο Περιβάλλοντος με την Τίνα Μπιρμπίλη, το υπουργείο Ανάπτυξης με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη και το υπουργείο Εσωτερικών με τον Ι. Ραγκούση.

Οι καθυστερήσεις της εφαρμογής του μνημονίου που σημειώνονται σε αυτούς τους τομείς είναι μεγάλες, αν και δεν οφείλονται όλες στους ίδιους λόγους.

Αλλού υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες εφαρμογής, διοικητικές δυσλειτουργίες ή ζητήματα χειρισμού ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Και αλλού υπάρχει σαφής απροθυμία ή χρονοτριβή, πράγμα που φαίνεται να εξοργίζει τους εκπροσώπους της τρόικας.

Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό όπου ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Σερβάς Ντερούς πέταξε το μνημόνιο πάνω στο τραπέζι λέγοντας στον (στην) παριστάμενο (-η) υπουργό:

- Ορίστε! Πάρ΄ το και σκίσ΄ το!

Ο άλλος (-η), φυσικά, δεν το έσκισε- ως γνωστόν, η μαγκιά κυκλοφορεί συνήθως τζάμπα...

Ολα αυτά βεβαίως έχουν δημιουργήσει ένα βαρύ κλίμα, το οποίο θα προσπαθήσουν να απαλύνουν και ο Ντομινίκ Στρος-Καν και ο Ολι Ρεν, όταν αρχές Δεκεμβρίου επισκεφθούν την Αθήνα.

Ακόμη περισσότερο που οι εκπρόσωποι της τρόικας δείχνουν να αναρωτιούνται αν τέτοιες συμπεριφορές υπουργών αποτελούν προσωπική τους πρωτοβουλία ή αν τυγχάνουν κάποιας ανοχής στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ντερούς ζήτησε δημοσίως από την κυβέρνηση «να αξιοποιήσει πλήρως το πολιτικό της κεφάλαιο», με άλλα λόγια: να μην κρύβεται πίσω από το πολιτικό κόστος.

Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο Στρος-Καν φέρεται διατεθειμένος να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει εκείνος και προσωπικά τον συντονισμό της εφαρμογής του μνημονίου. Το άλλο αίτημα της τρόικας, να οριστεί συντονιστής υλοποίησης του μνημονίου σε κάθε υπουργείο, ανέλαβε να το διεκπεραιώσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το θέμα είναι ότι έχουμε φτάσει σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο.

Η τρίτη δόση θα εκταμιευθεί (αν εκταμιευθεί...) κυρίως λόγω «προτέρου εντίμου βίου», ενώ κατέστη σαφές και δημοσίως στην κυβέρνηση ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί καθυστερούν επικίνδυνα.

Αντιθέτως, η τέταρτη και η πέμπτη δόση βρίσκονται κυριολεκτικώς στον αέρα και η κυβέρνηση έχει μόλις δύο μήνες στη διάθεσή της για να προχωρήσει όσα έχουν καθυστερήσει.

Θα το κάνει;

Η μία απάντηση είναι ότι δεν έχει άλλη επιλογή: αν δεν εκταμιευθούν οι δόσεις, η χώρα θα κηρύξει πτώχευση.

Η άλλη απάντηση λέει ότι τώρα συναισθάνονται το εύρος και το κόστος όσων ανέλαβαν. Και ότι πολλοί το ξανασκέφτονται- ακόμη και με διαθέσεις αυτοκτονίας! 

Του Γ.Πρετεντέρη από ΤοΒήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.