Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Και η ανάπτυξη;

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είχε ένα µεγάλο προσόν: του επέτρεψε να αποσαφηνίσει σε ένα ευρύτερο ακροατήριο τι προτίθεται και τι δεν προτίθεται να πράξει. Η βασική ιδέα είναι ότι η κυβέρνηση δεν συζητάει τίποτα πέρα από το Μνηµόνιο αλλά θα κάνει ό,τι περιλαµβάνεται στο Μνηµόνιο. 
ΕΙΧΕ, ΟΜΩΣ, και ένα µεγάλο κενό: δεν ακούσαµε πολλά για την ανάπτυξη. Για την ακρίβεια δεν ακούσαµε τίποτα συγκεκριµένο για ένα ζήτηµα το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες αποτελεί απόλυτη εθνική προτεραιότητα και για το οποίο το Μνηµόνιο δηµιουργεί µόνο αρνητικά δεδοµένα. 

ΚΑΙ ΝΑ σκεφτεί κανείς ότι η µετακίνηση της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη άρχισε καλά µε την παρουσίαση και τη συζήτηση του νοµοσχεδίου Παµπούκη στο Υπουργικό Συµβούλιο. 

Μόνο που αυτή η συζήτηση ίσως να δίνει και την εξήγηση για την περαιτέρω απουσία. 

ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ µιλάµε για ένα νοµοσχέδιο τεράστιας χρησιµότητας και αυτονόητης σκοπιµότητας. Το µόνο ερώτηµα το οποίο ίσως µπορούσε να διατυπωθεί είναι για ποιον άραγε λόγο όσες διαδικασίες «ταχείας δράσης» προβλέπονται εκεί αφορούν µόνο τις µεγάλες, ξένες επενδύσεις και όχι όλες τις επενδύσεις που µπορούν να γίνουν στη χώρα µας. 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ,ΟΜΩΣ, οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν στο Υπουργικό Συµβούλιο µόνο αυτό δεν είπαν. Αντιθέτως, ακούσαµε βασικές αντιρρήσεις από τις δύο υπουργούς που κατ’ εξοχήν ευθύνονται για την (έως τώρα…) αδυναµία της κυβέρνησης να υποστηρίξει και να τονώσει την αναπτυξιακή προοπτική: τη Λούκα Κατσέλη και την Τίνα Μπιρµπίλη.

ΔΕΝ ΘΑ σταθώ στις αντιρρήσεις, δεν έχουν ιδιαίτερη σηµασία. Διότι πολύ χειρότερη από τις αντιρρήσεις είναι η αντίληψη την οποία υποδηλώνουν: πρόκειται για µια βαθύτατη καχυποψία ή, ακόµη χειρότερα, µια δυσφορία απέναντι στην επιχείρηση, στην επένδυση, στο ιδιωτικό, σε ό,τι (κατά την έκφραση της νέας υπουργού Εργασίας) δεν διαθέτει «πολιτικά χαρακτηριστικά». 

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι µια τέτοια αντίληψη (από την οποία, προς τιµήν του, έδειξε να αποστασιοποιείται ο Πρωθυπουργός) δεν τη συµµερίζονται µόνο οι δύο προαναφερθείσες κυρίες. Την υιοθετεί ένα σηµαντικό µέρος του ΠΑΣΟΚ, της κυβέρνησης, ίσως και της ελληνικής κοινωνίας, για την οποία όροι όπως αξιολόγηση, απόδοση, επιχειρηµατικότητα και κέρδος έχουν σχεδόν αρνητική χροιά. Μόνο που θα πρέπει κάποτε να καταλάβουµε ότι χωρίς αυτά επενδύσεις δεν γίνονται. Ούτε ανάπτυξη.

ΑΝ1ΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ, τις δυσκολίες της κυβέρνησης να µιλήσει συγκεκριµένα για ανάπτυξη. Είναι πολιτικές δυσκολίες. Τις οποίες, όµως, είναι υποχρεωµένη να υπερβεί αν (όπως λέει ο Πρωθυπουργός) θέλει να αλλάξει τη χώρα. 

ΚΑΙ, ΜΑΛΙΣΤΑ, να τις υπερβεί σύντοµα, αύριο, χθες… Αν υπο θέσουµε ότι έχει ακόµη χρόνο στη διάθεσή της.


Πηγή : Τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.