Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ανατριχίλες στο City...

Ανατριχίλες φέρνει στα Golden Boys (& Girls...)του City οι μνήμες του "Στοιχήματος" του George Soros ενάντια στην Λίρα πρίν 19 χρόνια...

Για όσους δεν θυμούνται η δεν γνωρίζουν την περίπτωση , να θυμίσουμε ότι ο George Soros έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν "στοιχημάτιζε" (έπαιρνε θέσεις πωλητή δηλαδή) ενάντια στην Λίρα Αγγλίας το 1992 και κατάφερε να κερδίσει 1 Δισ.Δολάρια από αυτές του τις θέσεις ρίχνοντας την ισοτιμία της για εκείνη την χρονιά κατά 19% !!!

Πέραν όμως του κέρδους που είχε ο Soros  , αυτό που συγκλόνισε τους Άγγλους ήταν η ντροπιαστική απόσυρση της Λίρας (από τον τότε πρωθυπουργό John Major) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ισοτιμιών ...
Για να επιτύχει τον σκοπό του ο George Soros είχε πάρει θέση με 7,200 συμβόλαια Short.
Σήμερα οι "Κερδοσκόποι" των διεθνών αγορών ποντάρουν ξανά σε περαιτέρω πτώση της Λίρας πρός το Δολάριο (έχει υποχωρήσει ήδη 6,2%) και έχουν πάρει 60,550 συμβόλαια Short!!!

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι δίκαια ανησυχούν οι Άγγλοι γιατί αν με 7,200 συμβόλαια ο Soros γκρέμισε την Λίρα τί μπορεί να συμβεί με 60,550 συμβόλαια ...
Σπεύδουν να καθησυχάσουν τις αγορές οι αρμόδιοι  τονίζοντας ότι αν και το έλλειμμα της Αγγλίας για το 2009 είναι 12,6% (εκτίμηση...που μπορεί να αλλάξει προς τα πάνω) ευθέως συγκρινόμενο με αυτό της Ελλάδας , η Αγγλία έχει για το 2009 ΜΟΝΟ 55,8% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος ενώ η Ελλάδα έχει 113,4% του ΑΕΠ.
Πολύ σωστά βέβαια τα στοιχεία που αναφέρουν αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι αρκετά για να "πείσουν" τις αγορές να μήν στοιχηματίζουν  εναντίον της Λίρας.
Όπως δεν είναι (απ' ότι φαίνεται ) η εξαγγελία των μέτρων από την Ελληνική κυβέρνηση για να πέσουν τα Spreads στα Ελληνικά ομόλογα αλλά παραμένουν σταθερά πάνω από 290-315 μονάδες βάσης.
Οι αγορές είναι ψυχρές και μετρούν μόνο δεδομένα ...

Υ.Γ : Για την λίρα είχαμε ξαναμιλήσει στην ανάρτηση της 19/02/2010 με τίτλο

H "Εκδίκηση" είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.