Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Απλοποιημένο Μάθημα Οικονομικών


Αντί προσωπικού σχολίου αντιγράφω ένα ενδιαφέρον post που έστειλε ανώνυμος στο Troktiko.
(Τα έντονα είναι δική μου υπογράμμιση.)

Ένα απλοποιημένο Μάθημα οικονομικών σχετικά με το έλλειμα, και την πορεία της χώρας. Ως γνωστών (απλοποιημένα όμως)το έλλειμα είναι συνιστώσα 2 παραγόντων, εσόδων και εξόδων, ως προς το ΑΕΠ (το οποίο ΑΕΠ είναι το συνολικό εισόδημα όλων των πολιτών, δηλαδή ο πλούτος...
της Χώρας).
Το έλλειμα λοιπόν είναι
(Έξοδα-Έσοδα) / ΑΕΠ
Από αυτόν τον τύπο λοιπόν το έλλειμα μπορεί να αυξηθέι με τους εξής τρόπους.
1) Αν αυξηθούν τα έξοδα.
2)Αν μειωθούν τα έσοδα
3)Αν μειωθεί το ΑΕΠ
Το έλλειμα λοιπόν μεταβάλλεται χρόνο με το χρόνο, όπως μεταβάλλονται και οι 3 παραπάνω μεταβλητές.
Το έλλειμα το 2004, βρισκόταν περί του 6.5% και μπήκαμε στην επιτήρηση. Έπεσε τα επόμενα χρόνια με ένα συνδυασμό των 1 και 3 στην αντίθετη τους μορφή. δηλαδή, μειώθηκαν τα έξοδα του κράτους, και αυξήθηκε το ΑΕΠ με την προς τα πάνω αναθεώρηση του ΑΕΠ (η οποία βέβαια πρέπει να γίνεται και η οποία ειδικά για την Ελλάδα είναι όντως σωστή αφού η παραοικονομία ακμάζει, καθώς αν δεχτούμε τα επίσημα δηλωμένα στοιχεία, τότε όλοι έπρεπε να ζούμε σε κοιτώνες, και να μετακινούμαστε στην καλύτερη περίπτωση με ποδήλατα) όπως και να έχει το έλλειμα μειώθηκε δραστικά κατά 3-3.5% μονάδες σε μια τριετία. Πλέον διαβάζω οτι το έλλειμα θα εκτοξευθεί πάλι στο 6% περίπου. Μοναδικός όμως παράγοντας για αυτήν την αύξηση είναι απλά το αμετάβλητο ΑΕΠ. (το οτι ο ρυθμός ανάπτυξης, που ειναι η μεταβολή του ΑΕΠ ανα χρόνο) αναμένεται μηδενικός ή ελαφρά αρνητικός. Τα Έξοδα μεγαλώνουν, τα έσοδα μένουν ίδια (ίδιος πλούτος ίδια φορολογία), και το ΑΕΠ μένει επίσης ίδιο. Έτσι από τον τύπο αυξάνεται το Ελλειμα. Καθαρά θέμα οικονομικής κρίσης. Αν είχαμε ρυθμό ανάπτυξης -5% όπως άλλες οικονομίες της ΕΕ, το έλλειμα μας θα εκτινασσόταν στο 11%! Τέλος, αν δεν είχε γίνει η απογραφή, την οποία όμως ζητούσε η Ε.Ε, και γινόταν τώρα, θα έβγαινε στην επιφάνεια πάλι ένα έλλειμα πάλι γυρω στο 10-11%! και τότε όχι μόνο μέτρα δεν θα βλέπαμε υπερ του πολίτη, αλλά ούτε θα τα ακούγαμε, και ούτε θα τα δεχόταν η ΕΕ.
Άσπρη μέρα σαν χώρα δεν θα δούμε ποτέ, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, αν δεν επιτευχθεί πλεονασματικός προυπολογισμός (έσοδα μεγαλύτερα από έξοδα), για κάποια χρόνια στη σειρά, ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος, και να μην πηγαίνει το 1/3 των εσόδων για αποπληρωμή τόκων. Μέχρι τότε, το κύμα απλά θα ρέει από τον πλούσιο στον εργαζόμενο, από τον εργαζόμενο στο κράτος, και από το κράτος πάλι στον πλούσιο μέσω των έργων. Όσο νωρίτερα το καταλάβουμε σαν λαός, τόσο καλύτερα. Ούτε ήπια προσαρμογή θέλει, ούτε αναμονή, ούτε ανίκανες κυβερνήσεις.

Θεωρητικά πάντα υπάρχουν οι εξής κατευθύνσεις για την επίτευξη.
Άυξηση φόρολογίας έχει μόνο βραχυπρόθεσμη ισχύ. Αυξημένη φορολογία, οδηγεί σε μείωση του πραγματικού εισοδήματος, μείωση της αγοραστικής δύναμης, μείωση της κατανάλωσης, συνεπώς μείωση του ΑΕΠ. Οπότε 2 αντίθετες δυνάμεις (αυξηση εσόδων αρχικα, μείωση ΑΕΠ, το ελλειμα αμετάβλητο (περίπου)
Μείωση εξόδων (το ευχόμαστε, και γίνετε προσπάθεια, βλέπε ιδιωτικοποίηση, πώληση ολυμπιακής, καταπολέμηση γραφειοκρατίας (εδώ γελάμε).
ΑΥΞΗΣΗ ΑΕΠ! ΑΝΑΠΤΥΞΗ! Αυτός είναι ο κυριότερος τρόπος μείωσης του ελλείματος. Αύξηση ΑΕΠ οδηγεί ακόμα και με μικρότερη φορολογία σε Αυξηση των εσόδων (20% φόρος στα 100 ευρώ είναι 20, αλλα το 10% φόρος στα 200 ευρώ είναι πάλι 20)! Αυξηση ΑΕΠ επίσης από τον τύπο μειώνει περαιτέρω το έλλειμα. η άσπρη μέρα λοιπόν, θα έρθει, όταν καταφέρουμε μια υγιή ανάπτυξη, που δεν οφείλεται απλά σε 2-3 μεγαλοεταιρίες. Υγιής ανάπτυξη όμως ΔΕΝ μπορεί να γίνει όταν το όνειρο κάθε νέου, είναι να δουλέψει υπάλληλος, να μπεί στο δημόσιο. Το μεγαλύτερο έγκλημα των κυβερνήσεων μέχρι τώρα είναι που μετέτρεψαν τον Έλληνα από έμπορο και επιχειρηματία, σε Υπάλληλο. Αν δεν δημιουργήσουμε πλούτο, δεν θα δούμε άσπρη μέρα. Και ανάπτυξη με ευρωπαικά κονδύλια, είναι πλασματική.

Για αυτό, ας κάνουν όσες εκλογές θέλουν, όποιος και να βγεί αποτέλεσμα ουσιαστικό δεν υπάρχει, μια πίτα, μικρή, την απολαβάνει μια ο ένας μια ο άλλος! Κανείς δεν βλέπει ότι η πίτα πρέπει να μεγαλώσει? Και μην περιμένουμε να μας την μεγαλώσουν.

ΔΟΥΛΕΙΑ!!!!

ANAΓΝΩΣΤΗΣ
Πηγή: troktiko

Σχόλιο Αντίλογου :
Είναι αλήθεια ότι τα χρήματα δεν μεγαλώνουν στα δέντρα (εδώ ίσως έχουν αντίθετη άποψη ορισμένοι κάτοικοι ¨Ειδικών περιοχών¨ της χώρας μας.....:-) αλλά παράγονται μέσα  από δουλειά .
Αυτό το απλό κείμενο θα έπρεπε να το έχουν μάθει απέξω όλοι όσοι παίρνουν αποφάσεις για το....μέλλον μας.
Μπράβο αγαπητέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.