Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Η μάχη του Σαμαρά και οι επαίτες που τα δίνουν όλα για την εξουσία ...

Βερολίνο, 23 Σεπτεμβρίου 2014. Μέρα βροχερή και η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, φθάνει στην καγκελαρία. Μας υποδέχεται η Άγγελα Μέρκελ, στα γραφεία της με την γνωστή ειδυλλιακή θέα και με την γερμανική πρωτεύουσα στο πιάτο.

Το πρόγραμμα προβλέπει γεύμα μετά συζητήσεως και μετά κοινή συνέντευξη Τύπου. Καθόμαστε και ο Σαμαράς ανοίγει τον χαρτοφύλακά του. Ανασύρει τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, καθώς έχει πια πάρει την απόφασή του για προστατευμένη (με πιστοληπτική γραμμή δηλαδή) έξοδο από τα μνημόνια. Έβλεπε, ένιωθε τις πιέσεις για την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας μέσω ενός υπερταμείου και για την «λύση» του Σκοπιανού.

Η καγκελάριος δεν θέλει καν να δει τα οικονομικά στοιχεία. «Τα γνωρίζω αυτά, Αντώνη, έχετε πάει πολύ καλά», του λέει. «Δεν θα μπω εμπόδιο στον δρόμο σου. Δείξε μου τώρα αυτό για το οποίο σε παρακάλεσα».

Η ανοησία περί «ακροδεξιάς στροφής» της Νέας Δημοκρατίας ...

Την άποψη πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ακροδεξιά στροφή την διακινούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα παπαγαλάκια του, επίσημα και ανεπίσημα, καθώς και οι Συριζαίοι με πολιτικά. Από κοντά τους και οι παλαίμαχοι της πάλαι ποτέ ανανεωτικής Αριστεράς, που ζητούν, ουσιαστικά, από τον Κ. Μητσοτάκη να πάψει να ηγείται του χώρου της Κεντροδεξιάς και να προσχωρήσει στον δικό τους πολιτικό χώρο, αυτόν της σοσιαλ-θολής Αριστεράς. Βέβαια, αυτοί οι άνθρωποι ουδέποτε επρόκειτο να ψηφίσουν την Νέα Δημοκρατία. Απλώς συντάσσονται—θέλω να πιστεύω συγκυριακά—με την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά είναι έτσι τα πράγματα; Όντως, ο Κ.Μητσοτάκης έκανε ακροδεξιά στροφή; Και ο Αχιλλέας Καραμανλής; Και η Ντ.Μπακογιάννη; και ο Κ.Χατζηδάκης; όλους αυτούς είναι δυνατόν να τους παρέσυρε ο Αδωνις Γεωργιάδης; Έχει τέτοιες ικανότητες; (Ο Άδωνις θα πρέπει να ευχαριστήσει τους Συριζαίους για την προβολή που του κάνουν).