Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Τα ελεεινά ψέματα περί «μακεδονικής γλώσσας» ...

Ακούγεται αδιανόητο, αλλά τελικά όλα μπορεί να συμβούν όταν έχεις να κάνεις με μια κυβέρνηση που – προκειμένου να πετύχει τον επίσης αδιανόητο σκοπό της – προπαγανδίζει τα επιχειρήματα των Σκοπιανών.

Υποστηρίζουν, λοιπόν, από την πρώτη στιγμή – και μετ’ επιτάσεως ο κ. Κοτζιάς τις τελευταίες δέκα μέρες – ότι η Ελλάδα επέτρεψε να αναγνωριστεί «μακεδονική» γλώσσα από τον ΟΗΕ.

Αναφέρονται στην Τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση (standardization) των γεωγραφικών ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα από τις 17 Αυγούστου ως τις 7 Σεπτεμβρίου το 1977. Όπως ανέφερε στην γενναία απάντησή του ο καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος είχε λάβει μέρος σε εκείνη τη διάσκεψη, το θέμα εκείνης της συνάντησης ήταν πώς θα μεταγραμματίζονται τα τοπωνύμια με λατινικούς χαρακτήρες («romanization») βάσει ενός συστήματος μεταγραμματισμού (transliteration) των γραμμάτων τού αλφαβήτου που θα διευκολύνει να διαβάζονται ευρύτερα.

Για σένα προπονείται ο Ρουβίκωνας, Κυριάκο…

Σύντροφοι κομμουνιστές, μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι υπογράφετε ένα νέο μνημόνιο. Σύντροφοι νεοδημοκράτες, μην πιστεύετε ψευδαισθήσεις ότι αυτοί εδώ θα σας αφήσουν να κυβερνήσετε όπως τους αφήσατε εσείς. Τι νομίζετε, ότι οι Ρουβίκωνες κάνουν τώρα κάτι; Προπόνηση κάνουν Κυριάκο για σένα! Για να σε συναντήσουν πρόσωπο με πρόσωπο, κατά πως έλεγε και ο άλλος στα social.

Από την θεωρία της αριστερής παρένθεσης περνάμε με την ίδια ελαφρότητα σε εκείνη της δεξιάς. Και ναι μεν τα περί αριστερής παρένθεσης αποδείχτηκαν μία φάρσα, αλλά για εκείνο της δεξιάς παρένθεσης μην παίρνετε και όρκο. Η βιωσιμότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα κριθεί από το κατά πόσο θα είναι έτοιμη να ξεριζώσει τα ναρκοπέδια του Αλέξη Τσίπρα. Και το μεγαλύτερο απ’ αυτό θα είναι ο πόλεμος στο πεζοδρόμιο.

Δημοσιογράφος σημαίνει αριστερός ...

Τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στον Alpha αξίζει να τη δει κάποιος μόνο και μόνο για να καταλάβει μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής δημοσιογραφίας. Οταν η συνέντευξη φτάνει στο θέμα της άδειας από τις φυλακές για τον κατά συρροήν δολοφόνο της 17Ν Κουφοντίνα, οι δικαιολογίες για την άδεια για τον Κουφοντίνα άρχισαν να πέφτουν βροχή από τους δημοσιογράφους. «Μα έχει βγει δύο φορές, μα τηρεί τις τυπικές προϋποθέσεις (λάθος), μα δύο εισαγγελείς τού έδωσαν άδεια, μα επέστρεψε…»

Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι απλά έκαναν τη δουλειά τους ως συνήγοροι του διαβόλου -κυριολεκτικά στη συγκεκριμένη περίπτωση- προσπαθώντας να ερευνήσουν εις βάθος το θέμα. Αλλά ποιος λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα έδιναν τις ίδιες δικαιολογίες αν ο Κουφοντίνας ήταν εκτελεστής για μια δεξιά 17Ν; Για τα περισσότερα ΜΜΕ η απόπειρα δολοφονίας των 30 αστυνομικών πέρασε στα ψιλά. Πώς θα είχε καλυφθεί το γεγονός αν ακριβώς η ίδια απόπειρα δολοφονίας είχε γίνει σε λεωφορείο που μετέφερε λαθρομετανάστες;