Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Οι αγορές, ο Τσίπρας και ο Έτινγκερ ...

Τον τελευταίο καιρό και με αφορμή την ιταλική κρίση, πολλοί είναι εκείνοι στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία, που παραλληλίζουν Ελλάδα και Ιταλία.

Το έκανε από την αρχή και με μεγάλη έμφαση ο γερμανικός Τύπος, το έκανε και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ.

Μιλούν για «αναπόφευκτη σύγκρουση», όπως αυτή που είχαν προαναγγείλει Τσίπρας, Βαρουφάκης και λοιποί «επαναστάτες» και προβλέπουν… νυχτέρια διαπραγματεύσεων, αν και αναγνωρίζουν πως ενδεχόμενη έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη σε σχέση με τον «ελληνικό κίνδυνο» της πρώτης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περιόδου, καθώς η Ιταλία δεν είναι σε μνημόνιο και η οικονομία της είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την ελληνική.

Σκοπιανό: Aς περιμένει άλλα 26 χρόνια...

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ονομασία της FYROM δεν θα πρέπει να το αποκαλούμε «Μακεδονικό», αλλά «Σκοπιανό», στον βαθμό που το Μακεδονικό ζήτημα λύθηκε οριστικά το 1949 με την νίκη των Εθνικών δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο. Προηγουμένως, τόσο οι νικηφόροι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-13 όσο και η Μικρασιατική καταστροφή με την εγκατάσταση των προσφύγων στην Μακεδονία, φαίνεται πως έλυναν το Ελληνοβουλγαρικό πρόβλημα.

Ήρθε όμως η Τρίτη Διεθνής του κομμουνιστικού κινήματος το 1924 και το έθεσε σε άλλη βάση. Στην βάση της ύπαρξης μακεδονικής εθνότητας, με την δική της ταυτότητα και γλώσσα, που απαιτούσε την απόκτηση εδάφους για να συγκροτηθεί ως κράτος.