Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Μουδιασμένη «Γιορτή της Δημοκρατίας»...

Στις 2 Ιουνίου η Ιταλία έχει εθνική γιορτή. Γιορτάζει την «Ημέρα της Δημοκρατίας», τη μέρα δηλαδή της εγκαθίδρυσης της αβασίλευτης Δημοκρατίας. «Festa della Repubblica», σε ανάμνηση του δημοψηφίσματος της 2ας Ιουνίου του 1946. Η πρώτη φορά που γιορτάστηκε ήταν το 1948 και από τότε, κάθε χρόνο, στην περιοχή του Κολοσσαίου πραγματοποιείται μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, πολλές φορές και με τη συμμετοχή αγημάτων από συμμαχικές χώρες – ανάμεσά τους και τσολιάδες από την Ελλάδα.
Εβδομήντα χρόνια μετά, είναι η πρώτη φορά που η χώρα – αν και συνηθισμένη σε πολιτικές κρίσεις, με 64 κυβερνήσεις από το 1946 – θα ζήσει μουδιασμένη την ημέρα αυτής της εθνικής γιορτής.

Το «σύνδρομο του Άκη» ...

Ο Άκης κατάφερε να συγχύσει έναν ολόκληρο λαό με τον βασιλικό γάμο του το 2004 στο Παρίσι με την Βίκυ Σταμάτη και την δεξίωση που ακολούθησε στο μυθικό ξενοδοχείο Four Seasons. Όπως έκαναν και οι Εμίρηδες με τα πετρέλαια, Είναι το «σύνδρομο Άκη». Κάτι σαν το «σύνδρομο Πάνου»! Βόλτες στο Λονδίνο, στο Μονακό. Χλιδή και εξουσία. Αυτά είναι!

Η αλήθεια είναι ότι μέλη της εθνοσωτήριας κυβέρνησής μας περνούν μία ζωή που δύσκολα μπορεί κανείς να συναντήσει ακόμη και σε γνωστούς κοσμοπολίτες της Αθήνας. Για τους απλούς ανθρώπους; Αυτό δεν το συζητάμε! Αυτοί – οι απλοί άνθρωποι- μπορούν να περιμένουν την Ανάσταση των Νεκρών και την μετά θάνατον ζωή. Την ίδια ώρα που για άλλους ο Παράδεισος είναι σε αυτό τον κόσμο. Το καλό για αυτούς τους «άλλους» είναι ότι εκτιμούν τη καλή τους τύχη. Του δίνουν και καταλαβαίνει!