Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Ευτυχώς, επιστρέψαμε στην 11η Ιουλίου 2014!

Την περασμένη εβδομάδα, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Ratings Limited, προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε Β από CCC. Όπως αναφέρθηκε, η αναβάθμιση οφείλεται στην πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα από το 2010, τις θετικές ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης το 2017 και τα τρία συνεχόμενα χρόνια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης.

Ένας καλός λόγος πανηγυρισμού για την κυβέρνηση, μόνο που ξεχνούν (και το ξεχνούν πολλοί) ότι αυτό ακριβώς είχε ξανασυμβεί στις 11 Ιουλίου του 2014!

Τότε ήταν που ο συγκεκριμένος οίκος είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε Β από CCC, αναβαθμίζοντας παράλληλα το outlook σε σταθερό από αρνητικό.

Μωσαϊκό αρνητικών και θετικών ...

Η επικαιρότητα και τα έργα και οι ημέρες ημετέρων και εχθρών είναι όλο και πιο δυσοίωνα, αλλά και με ελπιδοφόρες εξαιρέσεις. Σε κάποιες από αυτές αναφέρομαι σήμερα:

• Θα αρχίσω με μια τεράστιας σημασίας πληροφορία πρώτα από τη δυσοίωνη πλευρά της. Οπως διάβασα στο εξαιρετικό ΒΗΜΑ-Science, «καθώς ο πλανήτης μας θα υπερθερμαίνεται, η Μεσόγειος μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα θα έχει γίνει πραγματικό hot-spot». Και αμέσως μετά το ευχάριστο: «Ομως, χάρη στο σταθερό ραντεβού μας με τους καλοκαιρινούς ανέμους που χαϊδεύουν το Αιγαίο, θα γίνουμε ο δροσερότερος τουριστικός προορισμός της ευρύτερης περιοχής». Ο Θεός της Ελλάδας μεριμνά, θα ισχυρίζονταν κάποιοι. Και μαζί με εμάς και για τους τουρίστες που θα μας κατακλύζουν. Χαράς ευαγγέλια και για τους τουριστικούς επιχειρηματίες και για το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών.

Έχει ορφανά και η Δεξιά;

Η πολιτική είναι γεμάτη με ορφανά. Ορφανά της Αριστεράς, ορφανά της Κεντροαριστεράς και τώρα τελευταία αποκτήσαμε και ορφανά της Δεξιάς. Αυτό δείχνει πως στην πολιτική ζωή του τόπου υπάρχει, εκ πρώτης όψεως, μια ζωντάνια. Υπάρχουν ανησυχίες.

Ανέκαθεν η Αριστερά ήταν ο χώρος της ορφάνιας. Ιδεολογικές διαφωνίες, διαφορετικές προσεγγίσεις της μαρξιστικής θεωρίας, διαφωνίες πάνω στην ακολουθητέα πολιτική γραμμή. Και είναι λογικό. Όσο πιο ιδεολογικοποιημένος είναι ένας χώρος, τόσο πιο ευεπίφορος είναι σε διαφωνίες, διασπάσεις, δημιουργία πολλών κομματιδίων, που δεν απέχουν πολύ από τα όρια της γκρούπας.