Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες ...

Πανηγυρισμοί ουρανομήκεις την περασμένη εβδομάδα για το γεγονός ότι οι τράπεζες πέρασαν τα stress tests – χωρίς, βέβαια, την παραμικρή συμβολή στη ρευστότητα της οικονομίας.
Λέξη αντίδρασης από την κυβέρνηση στην απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας – τον οποίο η κυβέρνηση είχε τοποθετήσει σ’ αυτήν την θέση τον Μάρτιο του 2015 – μετά από απαίτηση του ΤΧΣ και της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας.
Ήταν που θα έβαζαν τα πόδια του τραπεζικού συστήματος σε ένα παπούτσι και που θα δημιουργούσαν τραπεζικό σύστημα υπό… δημόσιο έλεγχο!
Αλλά… αναμενόμενο!

Θα έσχιζαν και το μνημόνιο και θα πέταγαν με τις κλωτσιές έξω από τη χώρα τους τροϊκανούς, αλλά τώρα ο κ. Τσίπρας παραδέχεται επισήμως ότι υπέκυψε μεγαλοπρεπώς.
Όπως έγραψε στο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (5-6 Μαΐου), προκειμένου να διαφημίσει την «καθαρή έξοδο», «πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική καμπή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, που για οκτώ ολόκληρα χρόνια είχε παραδώσει την ευθύνη άσκησης της οικονομικής της πολιτικής αποκλειστικά στους δανειστές της, ως αποτέλεσμα της ουσιαστικής της χρεοκοπίας στις αρχές του 2010».
Παραδέχθηκε δηλαδή πως και ο ίδιος – που θα βάραγε νταούλια και ζουρνάδες και θα χόρευαν πεντοζάλη οι αγορές – έχει παραδώσει τα κλειδιά στους δανειστές (στους οποίους από τη Λέσβο φώναζε go back)!
Το θυμάστε; Μάιος ήταν και τότε. 2 Μαΐου 2014, ο Αλέξης Τσίπρας από τη Μυτιλήνη, βροντοφώναζε: 

Ρέγκλινγκ:86 δις το κόστος του α’ εξαμήνου ΣΥΡΙΖΑ ...

Αυτό δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της, αρκεί οι χρόνοι ωρίμανσης να επιμηκυνθούν αρκετά και οι υποχρεώσεις να μην υπερβαίνουν το όριο του 15-20% σε σχέση με την οικονομική επίδοση της χώρας.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Άαχεν ενόψει της απονομής, την Πέμπτη, του 60ού Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου στον Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε η Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup, έκανε λόγο για «εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής», ενώ τόνισε ότι εάν η τελευταία έκθεση είναι θετική, θα υπάρξει μια τελευταία εκταμίευση από τον ΕΜΣ, ενώ τότε θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τα ζητήματα πιθανών περαιτέρω ελαφρύνσεων του χρέους. Υποστήριξε δε ότι δεν υπήρχε απολύτως καμία εναλλακτική από την ίδρυση του μηχανισμού διάσωσης, χωρίς τον οποίο, όπως είπε, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα είχαν πιθανόν βγει από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση υπό «χαοτικές συνθήκες», ενώ και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, θα είχαν προβλήματα.

Πέφτει ξύλο πατριώτες. Και θα πέσει κι άλλο!

Η κατάσταση της Οικονομίας είναι πολύ χειρότερη απ’ ότι μαρτυρούν οι αριθμοί. Πίσω από τα πρωτογενή πλεονάσματα κρύβονται εκατομμύρια δυστυχισμένες ιστορίες. Ένας στους δύο Έλληνες οφείλει σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία. Μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Folli Follie και η ΔΕΗ βρίσκονται στο μικροσκόπιο των funds. Είναι σαν να βλέπεις τις λάμψεις στο βάθος και να περιμένεις να ακούσεις τις βροντές.

Η ΔΕΗ πνίγεται από τα απόνερα του «δεν πληρώνω». Τα ΕΛΤΑ παρακρατούν τα χρήματα με τα οποία οι πολίτες πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, προκειμένου να πληρώσουν τους δικούς τους εργαζόμενους.