Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Γίναμε Βενεζουέλα: Το είπαν και το έκαναν!

Όταν τον Μάρτιο του 2013, λίγο μετά την κηδεία του «ονειροπόλου συντρόφου», του «μεγάλου ηγέτη», του «σπουδαίου επαναστάτη», «εμπνευστή των ιδεών της Δημοκρατίας και των μεγάλων επαναστατικών δημοκρατικών και προοδευτικών κατακτήσεων», αυτού που μετέτρεψε τη χώρα του σε «δημιουργικό εργαστήριο», του Ούγκο Τσάβες δηλαδή, ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι θα μας κάνει Βενεζουέλα, το… εννοούσε!

Όπως είχε πει, «είμαι βέβαιος ότι ο λαός του Μπολίβαρ θα συνεχίσει να πορεύεται τον δρόμο της απελευθέρωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δρόμο που, αργά ή γρήγορα, θα πορευτούν και άλλοι λαοί, σε ολόκληρο τον κόσμο»!

Και το είπε και το έκανε – δυστυχώς στην Ελλάδα!

Να εμπιστευόμαστε τις δημοσκοπήσεις;

Αυτό το ερώτημα απασχολεί πολιτικούς και σχολιαστές. Υπαρκτό σε όλη του την έκταση, καθώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δημιούργησε αμφιβολίες για την αξιοπιστία τους.

Και να αναλογιστούμε πως στα δημοψηφίσματα πάντα οι επιλογές είναι δύο και συνεπώς η δουλειά των δημοσκόπων είναι ευκολότερη.

Βασικό στοιχείο που καθιστά μια δημοσκόπηση αξιόπιστη είναι πληρέστερη δυνατόν αντιστοίχηση του δείγματος με τις υπάρχουσες τάσεις στους πολίτες. Γι΄αυτό, άλλωστε, βλέπουμε δημοσκοπήσεις που γίνονται το ίδιο χρονικό διάστημα, από διαφορετικές εταιρείες, να έχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους.