Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Έχει και η προπαγάνδα τα όριά της ...

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται εντός και εκτός συνόρων για να στηριχθεί η κυβέρνηση των capital control, της υπερφορολόγησης και του υπερταμείου (γι’ αυτό άλλωστε δίνεται και αυτή η πρωτοφανής στήριξη), η πραγματικότητα των αριθμών είναι αμείλικτη.

Τον Μάρτιο, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε στις 99,8 μονάδες, δηλαδή κάτω από το όριο των 100 μονάδων, καθώς, όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, εμφανίζεται «εξασθένηση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας» και εντονότερα επιδεινώνονται οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις κατασκευές και στη βιομηχανία, αλλά και στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο.

Ιδού τα Ίμια ιδού και το πήδημα ...

Χθές ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών ανακήρυξε επίσημα τα Ίμια τουρκικά. «Υπό τουρκική κυριαρχία». Η είδηση μεταδόθηκε σαν μια ακόμα κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία. Καμιά σχέση με την πραγματικότητα! Επίσης, μεταδόθηκε σαν αρνητική εξέλιξη. Αντιθέτως. Η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να αισθάνεται ανακουφισμένη!

Η ανακήρυξη των βραχονησίδων σε τουρκικές δεν είναι κλιμάκωση καμιάς έντασης. Είναι επίσημη δήλωση κυριαρχίας. Δηλαδή κατάληψής τους από την Τουρκία. Και επειδή η Τουρκία δεν είναι κράτος θεωρίας, αυτό σημαίνει ότι η συμπεριφορά της στα νησιά θα αλλάξει ριζικά. Και θα υπερασπίζεται πλέον στο διηνεκές αυτή τη θέση. Δηλαδή τα «τουρκικά Καρντάκ». Με κάθε μέσο. Όχι στη θεωρία. Στην πράξη.