Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Συρία: Επτά χρόνια «ένοπλη διπλωματία» ...

Επτά χρόνια πολέμου κλεισμένα, πάνω από 350.000 νεκροί, τουλάχιστον ένδεκα εκατομμύρια εκτοπισμένοι, επανειλημμένες καταγγελίες για χρήση χημικών, αναμέτρηση δύο συνασπισμών κρατών, αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου, με την προπαγάνδα, αυτόν τον «πόλεμο μέσα στον πόλεμο», να προηγείται των πυραύλων.

Η «ουρά» της περίφημης «Αραβικής Άνοιξης» μετράει πληγές πάνω στο σώμα του συριακού λαού. Από τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου μερικές παραπάνω…

«Ο πόλεμος είναι η διπλωματία με άλλα μέσα», είχε πει ο Κλαούζεβιτς.

Στην περίπτωση της Συρίας – και γενικά της Αραβικής Άνοιξης – η διπλωματία πήρε από την αρχή τα όπλα.

Στην πραγματικότητα, διπλωματία ουδέποτε υπήρξε. Εκ των υστέρων μπορούμε να μιλάμε για «ένοπλη διπλωματία».

Ενα άρθρο (Α. Σαμαρά) και μια συνέντευξη (Β. Βενιζέλου) που τάραξαν τα νερά...

Δεν είναι τυχαίο πως και οι δύο συγκρότησαν μια από τις καλύτερες κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης. Με κριτήριο πάντα τον βαθμό δυσκολίας του έργου που είχε να επιτελέσει και τον βαθμό αποτελεσματικότητας.

Με απλά λόγια τι παρέλαβε η συγκυβέρνηση Σαμαρά—Βενιζέλου και τι παρέδωσε.Και όμως αυτό το έργο η μεν Νέα Δημοκρατία το προβάλλει με χαλαρότητα, το δε ΠΑΣΟΚ, όχι μόνον επιδεικτικά το αγνοεί, αλλά αισθάνεται και αμήχανα για αυτήν την συνεργασία.

Λες και κάποιος υποχρέωσε π.χ. την κυρία Φ. Γεννηματά να γίνει υπουργός. Συνεργάστηκαν γιατί αυτό επέβαλε το συμφέρον της πατρίδας μας.

Και πάλι θα ξανασυνεργασθούν αν οι μετεκλογικές συνθήκες το ξαναεπιβάλλουν. Αυτό ακριβώς είπαν, ο καθένας με τον τρόπο του, ο Α. Σαμαράς και ο Β. Βενιζέλος.