Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Πόσο ανεξάρτητη είναι η Δικαιοσύνη;

Πέρα από το διαβόητο πια άρθρο 86 του Συντάγματος, υπονομευτές της δημοκρατικής ευνομίας καλλιεργεί και το άρθρο 90. Μολονότι το θεμελιώδες άρθρο 4 του Συντάγματος εντέλλεται ότι «όλοι οι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου», το ίδιο το Σύνταγμα θεσπίζει την οργουελική αναίρεσή του «Ολοι είναι ίσοι αλλά μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους».

Ετσι, παρά το ότι ισχύει και στην Ελλάδα συνταγματικά κατοχυρωμένη η διάκριση των εξουσιών, στην ουσία νομοθετεί η κυβέρνηση, η δε δικαστική εξουσία μολονότι ανεξάρτητη δείχνει ενίοτε υποχείρια επίσης της κυβέρνησης.

Ο Ιβάν Σαββίδης και η Νέα Δημοκρατία ...

Το 2013 ο τότε πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ζήτησε από τον Ιβάν Σαββίδη να αγοράσει αυτός την ΣΕΚΑΠ για να μην περάσει στα χέρια Τουρκικής εταιρείας. Και ο Ιβάν Σαββίδης ανταποκρίθηκε.

Επί πλέον, είναι γνωστές οι σχέσεις του με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην Β. Ελλάδα. Κάτι που δεν ήταν κρυφό.

Όμως ούτε ο τότε πρωθυπουργός ούτε κανένας παράγοντας της παράταξης δεν αποπειράθηκε να εντάξει τον επιχειρηματία στους πολιτικούς του σχεδιασμούς, ούτε βέβαια στους σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας.

Από μακριά κι αγαπημένοι.

Γιατί ο ορισμός της διαπλοκής είναι, όταν η πολιτική και η οικονομική εξουσία αλληλεπιδρούν, βάσει σχεδίου, για αμοιβαίο όφελος.