Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Εμπορικό έλλειμμα: Υψηλό αλλά… αόρατο!

Τελευταία ακούμε και πάλι πανηγυρισμούς περί αύξησης των εξαγωγών (οι οποίες είχαν μειωθεί και το 2015 και το 2016).

Παράλληλα, γίνεται μικρή αναφορά στη συνεχιζόμενο πληγή του εμπορικού ελλείμματος, για το οποίο επισήμως πληροφορηθήκαμε ότι στο ενδεκάμηνο του 2017 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 14,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Επίσης, το εννιάμηνο του 2016, είχε παρουσιαστεί αύξηση 15,9% σε σχέση με το αντίστοιχρο διάστημα του 2015.

Και πάει λέγοντας. Στην πράξη, το εμπορικό έλλειμμα είναι (από πλευράς προπαγάνδας) αόρατο.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι το ακόλουθο: Μπορεί να μιλάμε για ανάπτυξη και άλλα τέτοια, όταν οι εισαγωγές μας είναι θηριωδώς μεγαλύτερες από τις εξαγωγές μας;

Μπορεί δηλαδή να πανηγυρίζεται το γεγονός ότι πληρώνουμε για εισαγωγές πολύ περισσότερα από όσα εισπράττουμε από τις εξαγωγές;

Καμάκια και Ισλαμιστές ...

Με βάση τα νέα έθιμα, που πλέον έχουν καθιερωθεί στην πολυπολιτισμική Ευρώπη, στη Γαλλία, το νέο έτος ξεκίνησε με ένα βίντεο, όπου νεαροί μετανάστες λιντσάρουν μια γυναίκα αστυνομικό. Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε από τους ίδιους τους δράστες. Τέτοιου περιεχομένου βίντεο αυξάνονται διαρκώς και έχει δημιουργηθεί ένας νέος όρος για το είδος: «τζιχάντ πορνό». Κατά τα άλλα, οι γαλλικές Αρχές είναι ικανοποιημένες από την ηρεμία και την ειρήνη που επικράτησαν κατά τη γιορτινή περίοδο, αφού μόνο 650 αυτοκίνητα καταστράφηκαν από βανδαλισμούς σε περιοχές όπου κυριαρχούν μουσουλμανικοί πληθυσμοί.

Ολα βαίνουν καλώς, αφού σε έρευνα του Ifop και του Ινστιτούτου Montaigne μόνο το 28% των μουσουλμάνων στη Γαλλία «απορρίπτει τους νόμους του κράτους και θεωρεί σημαντικότερη τη σαρία». Μόνο το 60% θέλει οι γυναίκες -παντός θρησκεύματος- να φορούν μαντίλες σε δημόσιους χώρους και μόνο το 50% των νεαρών μουσουλμάνων είναι υπέρ της πολυγαμίας και της ισλαμικής μαντίλας, «με το πιο ανησυχητικό να είναι η διαπίστωση των συντακτών της μελέτης ότι πρόκειται για μια τάση της γενιάς τους που δεν εξασθενεί καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία».