Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Εως και το μισό εισόδημα θα πάει για τις εισφορές το 2018 !

Eκτόξευση εισφορών ως το 45% του εισοδήματος έρχεται από 1ης/1/2018 για 1,4 εκατ. επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες, εκ των οποίων με ενεργή ασφάλιση είναι στον ΕΦΚΑ οι 1,2 εκατ.

Η νέα χρονιά «τρέχει» ήδη με αυξήσεις-σοκ στις ασφαλιστικές τους επιβαρύνσεις, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν τις εισφορές του 2018 επί πλασματικού φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο θα έχει έκπτωση κατά 15%, και πάνω σε αυτό το νέο «φορολογητέο εισόδημα» θα έρθουν να προστεθούν και οι εισφορές που κατέβαλαν το 2017 και θα λογίζονται ως εισόδημα!

Σοκ
Στο άρθρο 58 του ν. 4472/2017 (επικαιροποιημένο Μνημόνιο Μαΐου 2017) προβλέπεται ότι από την 1η/1/2018 οι εισφορές δεν θα αφαιρούνται από το εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς, όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι, αλλά θα συνυπολογίζονται ως εισόδημα για τον υπολογισμό των νέων εισφορών. Η διάταξη αυτή μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή, πιθανότατα από τις εισφορές του Φεβρουαρίου, και φέρνει αυξήσεις ακόμη και στα κατώτατα ποσά που πληρώνουν οι επαγγελματίες και οι αγρότες. Τα 157 ευρώ, που είναι η ελάχιστη εισφορά σύνταξης και ασθένειας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, γίνονται 176 ευρώ από 1ης/1/2018, ενώ τα 88 ευρώ, που πληρώνουν οι αγρότες, ανεβαίνουν στα 101 ευρώ.

Οι νέες επιβαρύνσεις
Οι επιβαρύνσεις αναλύονται στους αποκαλυπτικούς πίνακες που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος και δείχνουν ότι το 2018 για την πληρωμή των εισφορών και μόνον:

Ράλι ομολόγων και άλλα παραμύθια ...

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί τον τελευταίο καιρό στην προπαγάνδα περί ομολόγων. Στην αποκλιμάκωσή τους η κυβέρνηση στηρίζει και την γενικότερη προπαγανδιστική εκστρατεία περί εξόδου από τα μνημόνια και γενικώς περί «καθαρής εξόδου».

Και εκεί στηρίχθηκε και η πολύ επιθετική συζήτηση περί διαφωνίας με τον κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος στην έκθεσή του υποστήριξε την ανάγκη ύπαρξης ενός «προληπτικού προγράμματος», με τους κυβερνητικούς να επιδίδονται σε ύβρεις εναντίον του.

Για να δούμε όμως τι ισχύει και ποιος έχει δίκιο.

Πράγματι υπάρχει μια αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, με το δεκαετές να υποχωρεί κάτω από το 4%, στο 3,765%, αλλά αυτό ήταν αποτέλεσμα της επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές.

Όποιος επιβάλλει τα διλήμματά του κερδίζει...

Ένταξη στην ΕΟΚ
Ο Α.Τσίπρας την πρώτη ημέρα του καινούργιου χρόνου, αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης.

Είμαι βέβαιος πως ήταν ειλικρινής προχθές. Όμως ένας πολιτικός αρχηγός την προσφυγή στις κάλπες δεν την αποφασίζει με βάση προηγούμενες δηλώσεις του, αλλά υπολογίζοντας το συμφέρον του κόμματος του.

Αν πιστεύει πως η συγκυρία τον ευνοεί, ανεξαρτήτως δικών του δηλώσεων κατά το παρελθόν, προσφεύγει στην ψήφο του λαού.

Ποια όμως θα είναι η ευνοϊκή συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να ελπίζει σε εκλογική νίκη;

Αν η ηγετική ομάδα του προσεγγίζει με ρεαλισμό την πραγματικότητα, θα πρέπει να χαμηλώσει τον πήχυ.