Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Των οικιών ημών εμπιμπραμένων ημείς άδομεν, ακόμα ...

Σκέπτομαι να σας κάνω κοινωνούς μερικών διαπιστώσεων που διάβασα πρόσφατα και που νομίζω ότι η επικαιρότητα επιβάλλει να προσεχθούν. Οταν διαβάζεις ότι η Εφορία προβαίνει καθημερινά σε έξι χιλιάδες κατασχέσεις σε βάρος μισθών, καταθέσεων και ενοικίων και τα θύματα θυμούνται τις αντίθετες χαριστικές υποσχέσεις, που με την αύρα του αριστερού πλεονεκτήματος παγίδευσαν την ψήφο των περισσοτέρων από αυτούς, τότε δεν σου φαίνεται πια πολύ ωμή η μάλλον άγνωστη ρήση του Γουίνστον Τσόρτσιλ:

«Οι κομμουνιστές μοιάζουν με τους κροκοδείλους. Οταν ανοίγουν το στόμα τους δεν ξέρεις αν είναι για να χαμογελάσουν ή για να σε κατασπαράξουν».

Χριστούγεννα ΤΕΛΟΣ. Τώρα αρχίζει Γολγοθάς του ελεύθερου επαγγελματία ...

Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη το 2018 με κίνδυνο να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους εξαιτίας των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών. Φόροι και εισφορές συρρικνώνουν περαιτέρω το εισόδημα το 2018 και συγκεκριμένα αποτελούν το 45% του εισοδήματος. Από το 2018 και για κάθε επόμενο έτος, δημιουργούνται 2 ειδών εισοδήματα, το φορολογητέο και το ασφαλιστέο:

Το μεν πρώτο προκύπτει από την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους, ενώ το ασφαλιστέο υπολογίζεται επί του φορολογητέου εισοδήματος χωρίς όμως την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο μόνο για το 2018, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% του φορολογητέου εισοδήματος προκειμένου φόροι και εισφορές να μην ξεπερνούν το 50% του εισοδήματος κατά μέσο όρο. Από το 2019 όμως θα υπολογίζονται κανονικά, δηλαδή στο σύνολο των εσόδων αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την ετήσια επιβάρυνση.