Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Όπου κρατική επιχειρηματικότητα υπάρχει και μαύρη τρύπα...

Kρατικές ενισχύσεις ύψους 55 εκατ. ευρώ καλείται να επιστρέψει ο όμιλος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στο ελληνικό Δημόσιο. Και καθώς κάτι τέτοιο δεν θεωρείται εφικτό, δεδομένης της τραγικής οικονομικής κατάστασης του ομίλου, αναμένεται να μπει λουκέτο στην «πολιτική» ή «μη στρατιωτική» ΕΑΣ.

Η διαταγή ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων αφορά στις μη στρατιωτικές δραστηριότητες του ομίλου. Συνολικά η κρατική ενίσχυση κατά την περίοδο 2004-2011 ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 942 εκατ. δόθηκαν με τη μορφή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου σε δάνεια της επιχείρησης και τα υπόλοιπα 168 εκατ. με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.

Γιατί η γερμανική κρίση δείχνει εκλογές στην Ελλάδα ...

Οι εξελίξεις στην Γερμανία αποτελούν απειλή για την Ευρώπη, αλλά και για την ίδια την Γερμανία και γι' αυτό τον λόγο δεν πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε σε κάποια τραγωδία.  Στο τέλος θα επικρατήσει η περιφρούρηση της ευμάρειας του λαού της Γερμανίας. Δεν θα υπάρξει πολιτικός που θα σκεφτεί να απειλήσει τις κατακτήσεις της τελευταίας δεκαετίας...

Από την άλλη πλευρά, τα ατυχήματα συμβαίνουν επειδή ακριβώς δεν πιστεύει κανείς ότι μπορούν να συμβούν. Ένας οδηγός τρέχει με 200 χιλιόμετρα στην εθνική οδό, επειδή είναι πεπεισμένος ότι δεν τον περιμένει κάτι κακό στα επόμενα χιλιόμετρα και μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Έτσι και με την Γερμανία. Η πολιτική κρίση είναι ορατή, αλλά οι άνθρωποι και οι αγορές πιστεύουν ότι θα βρεθεί στο τέλος μία κάποια λύση. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που χρηματιστήρια και λοιπές αγορές κινήθηκαν με μία σχετική ηρεμία.