Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Δημήτρης Κουφοντίνας: Κυκλοφορεί κι οπλοφορεί;

Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο καθ' ομολογίαν βασικός «εκτελεστής» της 17 Νοέμβρη είναι έξω, αλλά το γεγονός πως όλα τα όπλα της δεν είναι μέσα. Δύο από τα περίστροφα που σκόρπισαν τον θάνατο -ένα εκ των οποίων βαφτίστηκε «ιστορικό 45άρι της 17Ν»- δεν βρέθηκαν ποτέ. Οι περισσότεροι καταδικασθέντες για δολοφονίες, ληστείες, βομβιστικές επιθέσεις κ.ά. δήλωσαν άγνοια για την τύχη αυτών των όπλων και ο κ. Δημήτρης Κουφοντίνας αρνήθηκε να αποκαλύψει την τύχη τους.

Από το 2002, όταν έγινε η εξάρθρωση της οργάνωσης, υπάρχει ένα βασανιστικό ερώτημα: τι στην ευχή θέλουν το «ιστορικό κουμπούρι»; Σκέφτονται να κάνουν κάποιο «μουσείο επαναστατικής δράσης» και το φονικό όπλο να είναι το πολυτιμότερο έκθεμα τους;

Koloxarta Papers ...

Όταν στις αρχές του ’80, στη σύσκεψη της εφημερίδας χρειαζόταν να βρούμε οικονομικά στοιχεία για ρεπορτάζ, για οποιονδήποτε παράγοντα, παίρναμε από τη βιβλιοθήκη της αίθουσας τον αντίστοιχο μπλε αλφαβητικό τόμο του υπουργείου Οικονομικών με τις φορολογικές δηλώσεις όλων των φορολογούμενων, και δουλεύαμε. Εδώ και χρόνια το πολιτικό σύστημα αναλίσκεται σε κατηγορίες εκατέρωθεν για οικονομική διαφθορά, ενώ ταυτόχρονα κρύβεται στο σκοτάδι της μυστικότητας των περιουσιακών στοιχείων. Και του ίδιου. Σ ένα όργιο υποκρισίας.

Αυτές τις μέρες η ίδια υποκρισία ξεχειλίζει στην πολιτική ζωή, ενώ παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών απειλεί να δημοσιοποιήσει λίστες με ιδιώτες και επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν.