Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Τέρμα η κωλοτούμπα. Πάμε σε τούμπα...

Ποιος τους πιάνει. Ο Τραμπ τους "γλείφει". Ο Σόιμπλε "χειροκροτεί". Η Λαγκάρντ "χαϊδεύει". Η ολιγαρχία τους χρησιμοποιεί. Η τούμπα έρχεται...

Στον ΣΥΡΙΖΑ (οι ΑΝΕΛ δεν λογαριάζονται...) ξέρουν πολύ καλά πως δεν προλαβαίνουν να οικοδομήσουν τίποτε ουσιαστικό στην οικονομία.

Μοναδική προσφορά τους θα είναι η εφαρμογή, με το παραπάνω, του τρίτου μνημονίου. Του δικού τους μνημονίου που λήγει τον Αύγουστο του 2018...

Συνεπώς έφθασε η ώρα να πασχίσουν (και οι αριστεροί θα το κάνουν με νύχια και με δόντια) να πάρουν θέση, την πρώτη αν λάχει, και στους μελλοντικούς "σωτήρες" της Ελλάδας.

Τους μετά τις εκλογές σωτήρες καθώς, προς ώρας, προηγείται, για τα καλά, η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους Σαμαροβενιζέλους οριστικά εκτός λίστας "σωτήρων". Και τους άλλους, ΠΑΣΟΚ και συντροφία... υπό δοκιμή στην κυβέρνηση που θα προκύψει στις εκλογές. Την όποια κυβέρνηση.

Ένας απολαυστικός Wolfgang Schaeuble ...

Ήταν μια συνέντευξη ποταμός, από αυτές που δίνουν οι μεγάλοι πολιτικοί όταν βγάζουν το βαρύ κοστούμι της ευθύνης. Ο Wolfgang Schaeuble αποκάλυψε παρασκήνια της ελληνικής κρίσης, αλλά περιέγραψε και τις προκλήσεις που θα βρει ακόμη μπροστά της η Ελλάδα. Εμφανίστηκε οξύς και επικριτικός για τη ζημιά που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την περήφανη διαπραγμάτευση και έσφαξε με το βαμβάκι τον Αλέξη Τσίπρα για την αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων και τη μεγάλη κυβίστηση μετά το δημοψήφισμα. Για το μέλλον δεν είχε νέα ευχάριστα να πει: Ούτε το χρέος υπάρχει στο τραπέζι, ούτε περιθώρια μείωσης των πλεονασμάτων. Όσο για το Grexit; Το μήνυμα είναι σαφές: Είναι απόφαση της Ελλάδας αν θα παραμείνει στην Ευρωζώνη κάνοντας μεταρρυθμίσεις.

Ο Schaeuble δεν υπήρξε ποτέ από εκείνους του πολιτικούς που λένε ευχάριστα πράγματα για να γίνονται αρεστοί. Στη συνέντευξή του στις ΙΣΤΟΡΙΕΣ του ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά, ήταν έκδηλη η ικανοποίησή του που κατάφερε να «πείσει» τον Αλέξη Τσίπρα να στρίψει το τιμόνι πριν οδηγήσει τη χώρα του εκτός ευρώ, αλλά και αιχμηρή η εκτίμηση που εξέφρασε πως τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για την Ελλάδα αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μπει στη διακυβέρνηση σαν ταύρος εν υαλοπωλείο, υποσχόμενος πράγματα που δεν μπορούσε να υλοποιήσει.