Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Τα νούμερα της ανωμαλίας ...

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Αύγουστο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών κατά 3,5% και ανήλθε στα 2,01 δις ευρώ έναντι 1,94 δις ευρώ τον Αύγουστο του 2016. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αύξηση διαμορφώθηκε στο 8% (στα 1,37 δις ευρώ από 1,26 δις ευρώ τον περσινό Αύγουστο).

Επίσης, σε επίπεδο οκταμήνου, η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών έφθασε στα 18,66 δις ευρώ από 16,21 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 15,1%. Χωρίς να υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή, η αξία των εξαγωγών καταγράφει αύξηση κατά 6,9% ή κατά 836,6 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 12,9 δις ευρώ από 12,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό 8μηνο.

Έπραξε σωστά η Νέα Δημοκρατία που καταψήφισε χθες το ν/σ;

Ένα κόμμα δεν είναι ούτε πολιτιστικός σύλλογος, ούτε επιστημονικός φορέας. Είναι ένας συλλογικός οργανισμός, που προσπαθεί, στο μέτρο των ικανοτήτων του, να εκφράσει το μεγαλύτερο, δυνατόν, κομμάτι της κοινωνίας, με στόχο την εκλογική νίκη.

Το πρώτο μέλημα του όμως είναι να περιφρουρήσει την ιστορική κοινωνική βάση του, την οποία εκφράζει διαχρονικά. Πάνω σε αυτήν την βάση προσπαθεί να κτίσει, στην συνέχεια, την πλειοψηφία που θα το οδηγήσει στην εξουσία.

Δηλαδή, η επέκταση ενός κόμματος σε διαφιλονικούμενους πολιτικούς χώρους, σε χώρους προς κατάκτηση, προϋποθέτει την ύπαρξη μιας περιοχής που ελέγχει αποκλειστικά αυτό. Είναι ο ζωτικός χώρος του.