Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Την Ισπανία θα λυπόντουσαν;

Οι εξελίξεις στην Ισπανία δεν αποδεικνύουν μόνο πόσο εύκολα μπορεί μια χώρα να φθάσει στον εθνικό διχασμό – και σίγουρα δεν αποτελούν είδηση για την Ελλάδα που από εθνικούς διχασμούς και έχει χορτάσει και τους έχει πληρώσει ακριβά.

Οι εξελίξεις στην Ισπανία αποδεικνύουν πόσο ακριβά μπορεί να πληρώσει μια χώρα το τίμημα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Πόσο ακριβό είναι το τίμημα της πολιτικής ανευθυνότητας, του πολιτικού αμοραλισμού και του πολιτικού μηδενισμού.

Για την Καταλονία όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2006, όταν, επί σοσιαλιστικής κυβέρνησης Θαπατέρο, το κοινοβούλιο υιοθέτησε νέο καθεστώς για την Καταλονία, ενισχύοντας σημαντικά την αυτονομία της βορειοανατολικής επαρχίας της χώρας και χαρακτηρίζοντάς την «έθνος» στο εσωτερικό του ισπανικού κράτους.

Ο Π. Παυλόπουλος, ο καθηγητής Α. Συρίγος και τα δημοψηφίσματα ...

Μέσα σε μια ημέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε δύο κινήσεις, απρόσμενες για την μέχρι τώρα πολιτεία του.

Η πρώτη κίνηση του ήταν μια πράξη υψηλού συμβολισμού, καθώς δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον, «επικηρυγμένο» από τους ερυθροτραμπούκους, καθηγητή Α. Συρίγο. Με αυτήν του την ενέργεια και με την σχετική δήλωση του ο Π.Παυλόπουλος υπερασπίσθηκε την ακαδημαϊκή ελευθερία, κάτι που στην Ελλάδα δεν ήταν και δεν είναι κεκτημένο.

Οι καθηγητές, που δεν ήταν αρεστοί  στο πανεπιστημιακό κατεστημένο της Αριστεράς, έδιναν και δίνουν μάχη για να τηρούνται οι στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες στον χώρο των ΑΕΙ.