Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Πάνω οι φόροι, κάτω τα έσοδα ...

Μόνο ικανοποιημένοι δεν νοιώθουν στο υπουργείο Οικονομικών από την έως τώρα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Παρά τη βροχή νέων φόρων που επιβλήθηκαν φέτος στην άμεση και την έμμεση φορολογία αλλά και τη διαφαινόμενη ανάκαμψη του Ακαθάριστου Εγχώριου Εισοδήματος, τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με την πέρυσι.

Πρόκειται για δημοσιονομικό… θαύμα καθώς τα προηγούμενα χρόνια η μείωση των εσόδων ήταν αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του εθνικού εισοδήματος ενώ φέτος, για πρώτη φορά μετά το 2014, η οικονομία δείχνει να ανακάμπτει.

Αυτά διαπιστώνονται μέσω της ανάγνωσης των αριθμών του προϋπολογισμού. Πιο συγκεκριμένα, τα συνολικά φορολογικά έσοδα στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Απριλίου διαμορφώθηκαν στα 24,080 δισ. ευρώ ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν 24.183, δηλαδή ήταν περισσότερα κατά 103 εκατομμύρια ευρώ.

Και αυτό ενώ φέτος επιβλήθηκαν περισσότεροι από δέκα νέοι φόροι, όπως είναι οι αυξήσεις σχεδόν σε όλους τους έμμεσους φόρους (καύσιμα, τσιγάρα, συντελεστές ΦΠΑ κα)

Με Ερντογάν, η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ε.Ε. ...

Η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο την κυβερνά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χθες Πέμπτη, ενώ καταλόγισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Όπως δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ μιλώντας στη Bild, «είναι σαφές ότι με αυτή την κατάσταση, η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ε.Ε.». «Όχι επειδή δεν τη θέλουμε, αλλά επειδή η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν κινούνται με ταχύτητα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που πρεσβεύει η Ευρώπη», εξήγησε ο ίδιος.