Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Όλα τα είχαμε, η επαναφορά του Δουβλίνου μας έλειπε ...

Στη συνέντευξή του στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο κ. Μουζάλας αποκάλυψε κάτι που επιμελώς είχε αποκρύψει: Ότι τελικά έχει επανέλθει η εφαρμογή της συμφωνίας του Δουβλίνου σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες που φθάνουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα επιστρέφουν στην πρώτη χώρα εισόδου τους μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (8/12/2016), με την οποία είναι πλέον εφικτή, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, η επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα.

Λόγω της μεγάλης μεταναστευτικής πίεσης, η συμφωνία είχε ανασταλεί για την Ελλάδα ήδη από το 2011 και η αναστολή επαναβεβαιώθηκε επί της κυβέρνησης Σαμαρά.

Επί κυβέρνησης Τσίπρα, όμως, η συμφωνία επανήλθε σε ισχύ και πλέον η Ελλάδα δέχεται επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών από ευρωπαϊκές χώρες, παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό οι ροές έχουν αυξηθεί, ενώ τα βόρεια σύνορά μας παραμένουν εδώ και ενάμιση χρόνο κλειστά – με ευθύνη και απόφαση της ΕΕ, την οποία προφανώς έχει συνυπογράψει και η Αθήνα, χωρίς να προβάλει κανένα βέτο.

Τι είπε πραγματικά ο Λαλιώτης;

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αλλά και γενικότερα στην Κεντροαριστερά είναι πλέον δραματικές. Ελάχιστα 24ωρα μετά την άτυπη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Καμίνη για την προεδρία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που έδωσε μια κάποια ελπίδα για ουσιαστική ανασύσταση του χώρου ο Κώστας Λαλιώτης, σε συνέντευξη-ποταμό στην (φιλικά προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ) Εφημερίδα των Συντακτών, τονίζει την ανάγκη μιας «αντί-νεοφιλελεύθερης στρατηγικής στον χώρο της Κεντροαριστεράς» (sic) επαναλαμβάνοντας το κλασικό παλαιοπασοκικό σύνθημα: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Είναι πια ξεκάθαρο πως για ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ  (το οποίο εδώ εκπροσωπείται από τον Λαλιώτη) το κόμμα πρέπει να αποφύγει να καταντήσει «ουρά της Δεξιάς» αλλά αντίθετα οφείλει να αναζητήσει δίαυλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια μιας «αντινεοφιλελεύθερης  πολιτικής  στρατηγικής του χώρου της Κεντροαριστεράς, σύμφωνα με την παράδοση του Ανδρέα Παπανδρέου» (sic).