Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Μια παράδοξη κληρονομιά ...

Η​​ επέτειος πενήντα χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου προσφέρεται ως ευκαιρία για αναστοχασμό. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η σημερινή πραγματικότητα είναι σε κάποιο, μάλλον όχι ασήμαντο, βαθμό προϊόν και της δικτατορίας. Ποιες όμως ήταν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της για τη χώρα μας; Σε τι θα διέφερε η Ελλάδα σήμερα εάν δεν είχε γίνει το πραξικόπημα τότε; Τι ακριβώς μας κληροδότησε; Τι κουβαλάμε πάνω μας απ’ αυτό το ιστορικό παρελθόν; Πρόκειται προφανώς για δύσκολα και μάλλον αναπάντητα ερωτήματα, που δεν μπορούμε όμως και δεν πρέπει να αποφεύγουμε. Για να συζητηθούν άλλωστε αυτά και πολλά άλλα, οργανώθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο ένα ιστορικό συνέδριο στο Ιδρυμα Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Θαύμα! Κατάφεραν να χειροτερέψουν και τη δική τους συμφωνία!

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ορθά καθυστέρησε τη «διαπραγμάτευση» και δεν πήρε την πρόταση της 22ας Μαΐου, διότι τελικά πέτυχαν οι δανειστές να της δώσουν αυτά που ζητούσε!

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτό που η κυβέρνηση «πέτυχε» ήταν να χειροτερέψει ακόμη και τη δική της συμφωνία του Μαΐου 2016 – πόσο μάλλον αυτή του Νοεμβρίου του 2012.

Κάτι τέτοιο μόνο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ της προπαγάνδας και του τυχοδιωκτισμού μπορούσαν να… πετύχουν.

Να καταφέρουν δηλαδή να χειροτερέψουν ακόμη και τη δική τους περσινή συμφωνία.

Και εξηγούμαι με συγκεκριμένα παραδείγματα:

Μακρόν ο απόλυτος κυρίαρχος ...

Ο 39χρονος πρόεδρος της Γαλλίας πλαισιώνεται από ένα δικό του κοινοβούλιο καθώς λαμβάνει περισσότερες από 355 έδρες. Χαμηλή πτήση από τη Μαρίν Λεπέν που δεν μπορεί να συστήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σε κρίση οι Σοσιαλιστές , μηδαμινή η δύναμη της αριστεράς ... 

H επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας είχε προεξοφληθεί, άρα ουδεμία έκπληξη. Ομως ακόμα και αυτή η επιβεβαίωση ότι ο 39χρονος πρόεδρος θα είναι πλέον πανίσχυρος, απολαμβάνοντας εκτός από τις εξουσίες που του παρέχει η προεδρία και μια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εξαφανίζοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, είναι ένα ιστορικό γεγονός.