Τρίτη 30 Μαΐου 2017

«Ψίχουλα» τώρα... και εκλογές μετά ...

Το τελευταίο σενάριο πλέον μεταξύ των θεσμών μετά την σκλήρυνση της στάσης του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, είναι ότι η μόνη πλευρά η οποία αναμένεται να μην πάρει τίποτα από όσα θα ήθελε από την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, είναι η Ελλάδα.

Άλλες πηγές εκτιμούν ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να πάρει κάποια «ψίχουλα» παραχωρήσεων από την γερμανική πλευρά. Αλλά αυτό εξαρτάται από την «μεγαλοψυχία» ή όχι του Schaeuble..

Το ΔΝΤ σε αυτό το σενάριο θα παραμείνει με τον ρόλο του επίσημου επόπτη του ελληνικού προγράμματος, χωρίς λεφτά, υπό τον πολιτικό όρο «έγκριση κατ’ αρχήν» του ελληνικού προγράμματος.

Το σενάριο αυτό προβλέπει μια καλή δόση και μόνο αυτό...

Ο χορός μεταμφιεσμένων συνεχίστηκε με πηλήκιο του ΝΑΤΟ!

«Εμείς δεν αλλάζουμε θέσεις σαν τα πουκάμισα. Η εκτίμησή μας ήταν και παραμένει ότι στις νέες διεθνείς ισορροπίες ενός πολυπολικού κόσμου, ο σχηματισμός αυτός ο στρατιωτικός σχηματισμός που αφορά μια παρελθούσα εποχή, την εποχή του ψυχρού πολέμου, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Πρέπει να υπάρξουν νέοι θεσμοί που θα αναλάβουν το ρόλο της εποπτείας, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της διεθνούς ειρήνης. Δείτε για παράδειγμα πώς χειρίστηκε το ΝΑΤΟ κρίσιμες υποθέσεις για την παγκόσμια ειρήνη, όπως τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία. Θέλω να σας πω ότι η θέση αρχής, η αξιακή μας θέση δεν αλλάζει. Σε ό,τι αφορά δε τις τρέχουσες εξελίξεις, πιστεύω ότι αυτές δεν πρέπει να διαχειριστούν από το ΝΑΤΟ, αλλά από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, από τον ΟΑΣΕ».

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα και έγινε κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, στις 14 Σεπτεμβρίου 2014.
Από τότε, δεν έχουν περάσει ούτε τρία χρόνια. Και από τότε, ο κ. Τσίπρας έχει λάβει μέρος σε δύο συνόδους του ΝΑΤΟ – υιοθετώντας όλες τις αποφάσεις της Συμμαχίας – ενώ κατάφερε να φέρει το ΝΑΤΟ και στο Αιγαίο.
Απίστευτα πράγματα. Δεν ξέρει κανείς τι να πει. Βασιλιάς της κωλοτούμπας, ανεπανάληπτος πολιτικός καιροσκόπος, πρύτανης των μεταμφιέσεων;

To μεγάλο ψέμα με το ΕΣΠΑ ...

Ο παντελώς αδιάφορος, πρώην Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ευτυχώς άλλαξε πόστο. Ο νέος Υπουργός Οικονομίας Δήμος Παπαδημητρίου, ασχολείται με τα «μεγάλα ζητήματα» και αγνοεί παντελώς την ελληνική πραγματικότητα.

Ο πολυπράγμων, πολυδιαφημισμένος, «τεχνοκράτης» αναπληρωτής Υπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, όχι μόνο δεν αξιοποιεί τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια αλλά με τη συστηματική του αναβλητικότητα, καταδικάζει χιλιάδες επιχειρήσεις στην οικονομική καταστροφή αφού τους αποστερεί από πολύτιμη αυτή την εποχή ρευστότητα.

Κανένα από τα μεγάλα έργα του νέου ΕΣΠΑ δεν έχει «ωριμάσει» και δεν έχει μπει στην φάση της εκταμίευσης χρημάτων. Νέες εντάξεις έργων δεν γίνονται.

Ελληνικά, λατινικά και Ισλαμικό Κράτος ...

Ο ​​Paul Veyne (Πωλ Βεν) ανήκει σ’ αυτήν την τάξη των ιστορικών που είναι και γοητευτικοί αφηγητές. Ισως επειδή, εκτός από ιστορικός, είναι και μεταφραστής ποίησης. Πριν από μερικά χρόνια εξέδωσε τη μετάφραση της Αινειάδας του Βιργιλίου. Είναι εντυπωσιακό πώς κατάφερε να μεταφέρει στα γαλλικά τον ρυθμό της λατινικής γλώσσας. Τη συνιστώ στους γαλλόφωνους αναγνώστες. Είχα διαβάσει παλιότερα το ογκώδες έργο του «Η ελληνορωμαϊκή αυτοκρατορία» –στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βιβλιοπωλείο της Εστίας»–, ένα βιβλίο αναφοράς για όποιον θέλει να καταλάβει τη φυσιογνωμία του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Ενα κεφάλαιο του έργου είναι αφιερωμένο στην Παλμύρα.