Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με δικά του λόγια:

Η Ελλάς δεν βγαίνει από την κρίση...

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αγαπήθηκε από πολλούς, πολεμήθηκε δε από άλλους τόσους. Ακόμη περισσότεροι τον δικαίωσαν, ενδεχομένως, αφού εγκατέλειψε την Πρωθυπουργία (1993) και τερμάτισε την κοινοβουλευτική του σταδιοδρομία, μετά από 58 χρόνια παρουσίας στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2004.

Ουδείς, ωστόσο, αμφισβητεί ότι στη μακρά του διαδρομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ο Μητσοτάκης άφησε βαθύ αποτύπωμα στην πορεία της χώρας.

Ευλόγως, τον Ιούλιο του 2014, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 40 ετών από τη Μεταπολίτευση, η Καθημερινή τον συμπεριέλαβε μεταξύ των πολιτικών ηγετών από τους οποίους ζήτησε να καταθέσουν τον απολογισμό της τεσαρακονταετίας αλλά και τις σκέψεις τους για την ανάγκη μετασχηματισμού της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας. Μέσα από την αφήγηση ενός πολιτικού που δεν φοβήθηκε το πολιτικό κόστος, όχι μόνον καταγράφονται οι ζυμώσεις που οδήγησαν στο πρώτο Σύνταγμα του 1974, οι βασικές διατάξεις του οποίου ισχύουν μέχρι σήμερα, αλλά και η αγωνία του 96χρονου τότε Μητσοτάκη για την πορεία της χώρας και τις ουσιαστικές, ενίοτε και επώδυνες, προσαρμογές που πρέπει να γίνουν.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουλίου του 2014 και τα ηχητικά της αποσπάσματα έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Γραβάτα τέλος, πάμε για… κελεμπία!

Αφού δεν μπόρεσε να φορέσει γραβάτα, είπε να φορέσει… κελεμπία!

Για τον κ. Τσίπρα ο λόγος, ο οποίος κατά την επίσκεψή του, στις 24 Μαΐου, στο «αρμόδιο» υπουργείο, διακήρυξε ότι «η ενέργεια είναι αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής μας πολιτικής», υπερηφανευόμενος μάλιστα για την υπογραφή τριών συμβολαίων με εταιρίες και ανακοινώνοντας ότι προχωρούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Όλα αυτά για καθαρούς προπαγανδιστικούς σκοπούς και ενώ είναι γνωστό ότι εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ οι διαδικασίες καθυστέρησαν σχεδόν τρία χρόνια.

Όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση λοιδορούσαν την κυβέρνηση, μιλούσαν περί… «δημοκρατικού ενεργειακού σχεδιασμού» (τις προάλλες ο κ. Σταθάκης προτίμησε να αντικαταστήσει τον όρο με εκείνον της «ενεργειακής δημοκρατίας»). Και όταν βρέθηκαν στην κυβέρνηση, ανέθεσαν τον κρίσιμο αυτόν τομέα στον κ. Λαφαζάνη, που κωλυσιεργούσε παραδίδοντας… μαθήματα ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη. Μετά, ούτε καν τις προσφορές είχαν προλάβει να ανοίξουν εν μέσω επαναστατικής γυμναστικής μετά δημοψηφίσματος. Και τελικά, ο διάδοχος του κ. Λαφαζάνη, ο κ. Σκουρλέτης, εδέησε να υπογράψει την απόφαση για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για την θαλάσσια "Περιοχή 2 (Block 2)" στο Ιόνιο, μόλις τον Οκτώβριο του 2016.

Όταν το Πολυτεχνείο γίνεται ασβέστης για να καλύψει πάσα νόσο και μαλακία ...

Ο εκλεκτός του ΚΚΕ... 
Η «υπόθεση Φιλιππάκη» θα ήταν καλή για ένα βροχερό Σαββατοκύριακο. Οταν η πιο ενδιαφέρουσα  ταινία είναι «Οι Πειρατές της Καραϊβικής», η πιο μεγάλη είδηση η σύγκρουση Φουρθιώτη -  Καρβέλα  και το βιβλίο στο κομοδίνο η βιογραφία του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου από τον Κώστα Χατζηαντωνίου. Κάτω από τέτοιες συνθήκες η ανάρτηση στο facebook του Γιώργου Φιλιππάκη «…δεν θα με ενοχλούσε καθόλου αν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα», ενός συνταξιούχου δημοσιογράφου που τελευταία φορά που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη ήταν το 1984 όταν είχε απολυθεί από την Ελευθεροτυπία επειδή είχε «αποκαλύψει» τα ονόματα 20 μελών της 17ης Νοέμβρη (φωτό) θα άντεχε σαν είδηση. Και θα ξεχνιόταν την Δευτέρα. Η ανάρτηση όμως του Φιλιππάκη δεν είναι είδηση του 48ωρου.

Πρώτον, επειδή Γιώργος Φιλιππάκης δεν είναι απλά ένας συνταξιούχος δημοσιογράφος, Είναι μέλος της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ. Εν τάξει  «ειδικός γραμματέας», μια διακοσμητική θέση που δεν είχε καλυφθεί εδώ και χρόνια αλλά το γεγονός παραμένει. Ένα μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ που επιχαίρει για την τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο και εύχεται για μια ανάλογη στον Γιάννη Στουρνάρα δεν είναι καθημερινό γεγονός.  Ακόμη και για μια συνδικαλιστική οργάνωση που έδωσε χώρο για να παρουσιαστεί το βιβλίο του Κουφοντίνα το γεγονός εντυπωσιάζει.

Έφυγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο τελευταίος μεγάλος πολιτικός της χώρας...

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 99 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποτέλεσε ορόσημο για την πολιτική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας. Γεννήθηκε στα Χανιά στις 18 Οκτωβρίου 1918. Ήταν ο δευτερότοκος γιος του δημοσιογράφου και πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη (1883-1944) και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη.