Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Έλαμψε (ΞΑΝΑ) ο Ήλιος αλλά με εντολή των δανειστών...

Και ξαφνικά, εκεί που ο… Ήλιος (ο λόγος για το σύστημα παρακολούθησης των συντάξεων που καθιερώθηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης, την 1η Ιουνίου 2013) είχε σβήσει, έκανε ξανά την εμφάνισή του κυριακάτικα (στις 21 Μαΐου, ανήμερα Κωνσταντίνου και Ελένης, μεγάλη η χάρη τους!)

Η (κυριακάτικη) πρεμούρα έχει εξήγηση, καθώς η επαναφορά στην διαφάνεια επιβλήθηκε από τους δανειστές και, εν όψει Eurogroup, όπως καταλαβαίνετε, έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία. Και αυτά που οι κυβερνητικοί ανέφεραν, ότι τάχα «η δημοσίευση πραγματοποιείται, μετά την αναγκαία αναμόρφωση της μεθοδολογίας των εκθέσεων για την ορθότερη αποτύπωση της δημοσιονομικής δαπάνη των συντάξεων, βάσει των διεθνών προτύπων», είναι αέρας φρέσκος.

Πληροφορηθήκαμε έτσι ότι τον Δεκέμβριο του 2016 η μέση κύρια σύνταξη βρισκόταν στα 722,03 ευρώ και η μέση επικουρική στα 170,93 ευρώ. Δηλαδή 893 ευρώ.

Τώρα διαβάζουμε Σώτη, φίλε…

Ενας 23χρονος γίνεται θάνατος και ορμάει. Θερίζει άμαχο πληθυσμό. Στρέφεται εναντίον ανθρώπων που εγκληματούν να διασκεδάζουν. Εναντίον παιδιών. Πολλών παιδιών… Αλλά… Ας ήταν, και ένα μόνο το παιδί. Ας ήταν, και ένας μόνο ο άνθρωπος. Το κακό, δεν ζυγίζεται με κιλά ανθρώπων, στα μέρη μας. Πώς φώλιασε στην ψυχή ενός 23χρονου τόσο αίμα, να αναζητάει αίμα; Μας ικετεύω, μην τον χαρακτηρίσουμε «άρρωστο». Αρρωστος σημαίνει «χωρίς ρώμη». Εγκληματικά αφελές το «άρρωστοι». Εχουν δύναμη. Είναι εγκληματίες.

Πώς κτίζεις εγκληματίες από γεννοφάσκια; Πώς τους σπουδάζεις; Πότε τους δίνεις πτυχίο; Ποιοι καθοδηγούν τα νήματα αυτού του πολέμου; Τον έχουμε εμπεδώσει ως πόλεμο; Και μόνο που ψελλίζουμε αμήχανα «θρησκεία»; Ποιον κοροϊδεύουμε, αν όχι τους εαυτούς μας; Και πώς θα τους «διαβάσουμε» εμείς, που πάνω κάτω «Αγαπάτε αλλήλους», ως κατεύθυνση πολιτισμού, ιδεολογίας και θρησκειών μας; Με τι όπλα πολεμάς αυτούς; Πόσο αφελές, το δικό μας «Δεν φοβόμαστε», αντιμέτωπο με ανθρώπους που βρωμάνε σάπιο αίμα σε κάθε πόρο της ύπαρξής τους;

Η χώρα σε κίνδυνο ...

Είναι βέβαιο ότι αν η χώρα καταφέρει πλεονάσματα της τάξης του 10% για τα επόμενα 99 χρόνια, ίσως να καταφέρει να δανείσει όλο τον υπόλοιπο πλανήτη. Επειδή όμως αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στα παραμύθια, πόσο μάλλον στην Ελλάδα της κρίσης, η πρόταση των δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα 42 χρόνια είναι το διαβατήριο για την Ελλάδα της δραχμής. Το πρόβλημα είναι σαφώς πολιτικό. Είναι άδικο όμως για τον ελληνικό λαό να υποστεί μια τόσο μεγάλη τιμωρία. Τη λύση την έχει προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια Ελλάδα με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, λιγότερους φόρους και περισσότερο οξυγόνο.