Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Το κοσκινάκι του αντιρατσισμού ...

Υ​​πάρχει περίπτωση να είναι και το παρκάρισμα ρατσιστικό; Εξαρτάται από το πόσο αντιρατσιστής είναι κάποιος. Για το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) του κ. Παναγιώτη Δημητρά, η άθλια πρακτική (ακόμη και αστυνομικών) να παρκάρουν στα πεζοδρόμια είναι «ρατσιστικές σταθμεύσεις οχημάτων ΕΛ.ΑΣ. σε οδηγό όδευσης τυφλών» και «πρόκληση διακρίσεων εις βάρος των τυφλών, πράξεις που τιμωρούνται από τον Ν. 927/79», δηλαδή τον αντιρατσιστικό νόμο.

Ο κ. Δημητράς κατέθεσε επίσης μήνυση κατά της συγγραφέως κ. Σώτης Τριανταφύλλου «για τον ψευδή ισχυρισμό πως δήθεν “ο Μάρκο Πόλο [είπε πως] φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι”». Η λανθασμένη αυτή φράση υπάρχει σε ένα άρθρο του 2015. Βεβαίως το λάθος είναι λάθος, αλλά μπορεί να είναι και ρατσισμός και δη ποινικά κολάσιμος, ασχέτως εάν εντάσσεται σε κείμενα πολεμικής κατά μιας θρησκείας, όπως είναι τα κείμενα της κ. Σώτης Τριανταφύλλου;

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Το ξέρω, τα νούμερα είναι κουραστικά. Για την ακρίβεια αυτή η περί πρόκλησης κόπωσης άποψη έχει επικρατήσει προπαγανδιστικά, προκειμένου να κρύβονται τα στοιχεία για… να μην κουράζεται ο κόσμος που τα ακούει.

Γιατί στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει πιο αδιάψευστος μάρτυρας από τους αριθμούς – παρά το γεγονός ότι και αυτοί χρησιμοποιούνται όταν ασκείται «προπαγάνδα των αριθμών», όταν δηλαδή οι αριθμοί χρησιμοποιούνται ευκαιριακά και αποσπασματικά και αποκρύπτοντας τα συγκριτικά στοιχεία.

Προσφάτως, για παράδειγμα, πληροφορηθήκαμε ότι ο τζίρος στη βιομηχανία παρουσίασε τον Φεβρουάριο του 2017 «μεγάλη αύξηση» της τάξης του 20,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2016.

Προσέξτε όμως: Τον Φεβρουάριο του 2016 είχαμε μείωση 14,6% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2015. Και τον Φεβρουάριο του 2015 είχαμε μείωση 9,8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2014.

Με μια πρόχειρη πράξη της αριθμητικής, βλέπουμε ότι συνολικά το 2015 και το 2016 είχαμε μείωση 24,4%. Δηλαδή, σε σχέση με το 2014 βρισκόμαστε πίσω κατά 3,5%.

Σώτη Τριανταφύλλου: Είμαι ενεργός πολίτης, όχι πρόβατο!

Η Σώτη Τριανταφύλλου μιλάει στο Liberal και τον Ανδρέα Ζαμπούκα, μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της ο διαχειριστής του blog «Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων» Παναγιώτης Δημητράς. Δηλώνει θύμα δίωξης εξαιτίας εμμονικών αντιλήψεων και στηλιτεύει τη χρήση του αντιρατσιστικού νόμου που αποδεικνύεται αναποτελεσματικός.

- Kυρία Τριανταφύλλου, φαίνεται να μην είστε προετοιμασμένη για μία τέτοια εξέλιξη. Δεν περιμένατε ότι από κάπου θα γίνει μία πιο δυναμική επίθεση, από τη στιγμή που ο λόγος σας πάντα δημιουργούσε αντιδράσεις;
Αντιθέτως, περίμενα ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο για το ένα ή για το άλλο ζήτημα. Είναι πολλά τα ζητήματα, δεν ξέρεις ποτέ ποιος θα εκμεταλλευτεί νόμο για να σου κάνει τη ζωή δυσκολότερη απ’ ό,τι είναι ήδη. Παλιότερα, όταν με κατηγορούσαν γιατί είχα σπουδάσει αμερικανική και όχι ελληνική ιστορία (μια υπέροχη κατηγορία, σουρεάλ βαλκανικού τύπου) δεν υπήρχε σχετικός νόμος που να μπορεί να με σύρει στο δικαστήριο. Ακούγονταν υπαινιγμοί: μήπως είμαι πράκτορας της CIA; Σε ποια σκοτεινή συνωμοσία οφείλονται οι αμερικανικές σπουδές και τα σούρτα-φέρτα στις ΗΠΑ;