Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Η ναρκισσιστική ευθιξία της Σίας Αναγνωστοπούλου...

Υπάρχουν ανθρωπολογικοί χαρακτηρισμοί που παρά τον φαινομενικό αρνητικό τους φορτίο διαθέτουν μία εξωτική γοητεία για τον ψυχισμό πολλών ατόμων. Είναι συνήθως πράγματα που συνδέονται με τα πάθη. Υπάρχουν ακόμη και συμπεριφορές ακραίας και προσχηματικής ευθιξίας και αυτοθυματοποίησης που εκτονώνονται με ασήμαντη αφορμή, και υπερβαίνουν σε ένταση και περιεχόμενο την πρόκληση. Ο συνδυασμός των δύο είναι μία ολόκληρη επικοινωνιακή και ψυχική, αλλά μάλλον ασυνείδητη μηχανοραφία. «Το ασυνείδητο εχει τη δομή της γλώσσας» έλεγε ο Λακάν. «Το εγώ είναι έξω από το ασυνείδητο» συμπλήρωνε.

Ο κόσμος δεν τους πιστεύει, δεν τους εμπιστεύεται...

Ας πούμε ότι σήμερα το απόγευμα ανακοινώνουν ότι συμφωνούν σε όλα με τους δανειστές και κλείνουν την αξιολόγηση. Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι θα αλλάξει από την Δευτέρα η εικόνα της αγοράς; Στο πρώτο τρίμηνο η λιανική διαλύθηκε! Οι Έλληνες έκοψαν μέχρι και τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Η έλλειψη εμπιστοσύνης ισοπεδώνει την Οικονομία.

Ρωτήστε ανθρώπους που έχουν μαγαζιά. Η πτώση στον τζίρο τους είναι κατακόρυφη. Ο κόσμος δεν καταναλώνει. Φοβάται, έχει χάσει την εμπιστοσύνη του. Δεν έχει να ελπίζει σε κάτι. Μιλάμε πλέον για έναν νέο κύκλο αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης. Το 2017 ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο, διαψεύδοντας όλα τα σενάρια. Η αγορά περίμενε στην χειρότερη των περιπτώσεων να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2016. Αποδείχτηκε όμως ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο…