Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Το Σύνταγμα τους πέφτει όλο και πιο στενό ...


Μετά και τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ (που πέφτουν βροχή και καταργούν ως αντισυνταγματικούς διάφορους νόμους αυτής της κυβέρνησης), καταλαβαίνει κανείς γιατί ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει έναν εντελώς εξωθεσμικό και εκτός κοινοβουλίου τρόπο αντισυνταγματικής αναθεώρησης.

Και γιατί, όταν τον Ιούλιο του 2016 παρουσίασε τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πίσω από το βήμα διαβάζαμε διάφορες συνθηματικού τύπου και ύποπτων προθέσεων αναφορές σε «Νέο Σύνταγμα», «Νέα Μεταπολίτευση», «Νέα Ελλάδα».

Και για ποιο λόγο μας είπε ότι «ο λαός θα πάρει τη Δημοκρατία στα χέρια του», «για πρώτη φορά η δημοκρατία στην εξουσία» και ότι «αυτή τη φορά η συνταγματική αναθεώρηση δεν θα αφορά μόνο τα κόμματα, τους τεχνοκράτες και τους ειδικούς, αλλά τους ίδιους τους πολίτες» και γι’ αυτό η διαδικασία πρέπει να βγει «έξω από τα στενά όρια του Κοινοβουλίου».

Τικ -Τακ . Τικ - Τακ: Απόκλιση 50% από το στόχο του ασφαλιστικού χαρατσιού ...

Μετά βίας ξεπερνούν το 50% του στόχου τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από τις νέες ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών για τους κλάδους κύριας σύνταξης –υγειονομικής περίθαλψης. Kαι αυτό μόλις δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία καταβολής της πρώτης μηνιαίας δόσης του χαρατσιού 26,9% (στις17 Μαρτίου).

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, αναφέρουν πως μέχρι χθες είχαν εισπραχθεί μόλις 130 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως ο εισπρακτικός στόχος από την πρώτη δόση του ασφαλιστικού χαρατσιού έως 26,9% για το μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 250 -260 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, οι έως τώρα οι εισπράξεις από το χαράτσι βρίσκονται στο μισό του στόχου του Υπ. Εργασίας και του ΕΦΚΑ.

Στο πρώτο λάθος Τσίπρα, «πετάει» το waiver ...

Το καλοκαίρι του 2014, η Ελλάδα είχε ήδη βγει στις αγορές δύο φορές και οι τράπεζες της είχαν καταφέρει να μηδενίσουν την έκθεση τους (μετά την εκτίναξη στα 123 δις. τον Δεκέμβριο του 2012) στον «ακριβό» - και σημάδι αστάθειας για μια οικονομία – έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδας, τον γνωστό πλέον ELA.

Όσο πλησίαζε η προεδρική εκλογή τόσο εκδηλωνόντουσαν και τα πρώτα σημάδια επιστροφής της αβεβαιότητας στην οικονομία και η αρχική δειλή αύξηση του ELA. Τον Δεκέμβριο του 2015 ανέβηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA στο 1 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχτηκε στα 5 δις. ευρώ.

Εκεί που πραγματικά απογειώθηκε η εξάρτηση από τον ELA ήταν τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αποφάσισε ότι σταματάει να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες (waiver), ανεβάζοντας το ύψος του ELA στα 65 δις. ευρώ.