Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Ένταση στις σχέσεις Ολλανδίας - Τουρκίας ...

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στην αντιπαράθεση Άγκυρας και Χάγης, με τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να κλιμακώνουν συνεχώς την ένταση που έφτασε στο κόκκινο το βράδυ του Σαββάτου με την απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά. Αφορμή για την ένταση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας υπήρξε η αιφνιδιαστική απόφαση των ολλανδικών αρχών να απαγορεύσουν την προσγείωση του αεροσκάφους του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ολλανδικό έδαφος.

H Τουρκάλα υπουργός έφτασε οδικώς στο Ρότερνταμ από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας χθες βράδυ, όμως δεν της επετράπη η είσοδος στο τουρκικό προξενείο και οδηγήθηκε και πάλι στα γερμανικά σύνορα από την ολλανδική αστυνομία.

Η ολλανδική κυβέρνηση κατήγγειλε την «ανεύθυνη επίσκεψη» της Καγιά.

«Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη. Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία (…) Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Πολιτική και αλήθεια ...

Στις αρχές της εβδομάδας, Δευτέρα μέχρι Τετάρτη, έγινε το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα «Πολιτική και αλήθεια». Οταν διαβάζεις για πανελλήνιο συνέδριο, το οποίο μάλιστα οργανώνει ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, παρότι ποτέ δεν ξεχνάς ότι όλα αυτά συμβαίνουν στο σύμπαν του Υπαρκτού Ελληνισμού, περιμένεις κάποια στοιχειώδη σοβαρότητα.

Το θέμα του συνεδρίου πολύ ενδιαφέρον, όμως αχανές. Πού εστιάζει, πού δίνει την έμφαση το συνέδριο; Ανατρέχω στην εκτενή σύνοψη που συνοδεύει την πρόσκληση και την υπογράφει ο διευθυντής του συνεδρίου (που είχε και την ιδέα, όπως σημειώνεται στην πρόσκληση) ο καθηγητής Σωκράτης Δεληβογιατζής. Διαβάζουμε: «Η έμφαση δίνεται στην αίσθηση της πολιτικής διαφοράς και του διαχωρισμού με όρους παραγωγής αλήθειας, ενώ έχουμε να κάνουμε σήμερα με μιαν απενσάρκωση του πολιτικού σώματος – μη-ταυτότητα της κοινωνίας με τον εαυτό της, η οποία, παντού και πάντοτε, διασχίζεται από εσωτερικές αντιπαραθέσεις, η κατάργηση-εξάλειψη των οποίων δεν είναι μόνο αδύνατη, αλλά μοιάζει και ανεπιθύμητη. Η σύγκρουση δεν στρέφεται μόνο γύρω από μια οικονομική ταξική πάλη, αλλά διαθέτει έναν έντονα πολύτροπο ή αμφίσημο πολιτικό χαρακτήρα, δομημένη στην αντίθεση ανάμεσα στην επιθυμία καταπίεσης και μη καταπίεσης. Η πολιτική συγκροτείται μέσω ενός παιξίματος επιθυμιών καλύπτοντας ένα θεμελιώδες κενό, μια μη-σύμπτωση του πολιτικού σώματος με τον εαυτό του». Νομίζω τα λέει με θαυμαστή ενάργεια ο καθηγητής, περιττεύει να προσθέσω οτιδήποτε.