Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Δυο χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Σε κάθετη πτώση ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ...

Όταν μιλούν οι αριθμοί (14).

Απογοητευτική υπήρξε για μια ακόμη φορά η έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτήν ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε σημαντικά τον Φεβρουάριο, στις 92,9 μονάδες, φτάνοντας στο επίπεδο όπου βρέθηκε και τον Νοέμβριο του 2016. Υποχώρηση είχαμε στο Λιανεμπόριο, στις Υπηρεσίες, στις Κατασκευές, ενώ στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κυρίως λόγω των αισθητά δυσμενέστερων προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάστασή τους και για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Επίσης, οι προβλέψεις για την ανεργία επίσης επιδεινώθηκαν, ενώ η πρόθεση για αποταμίευση παρέμεινε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του Ιανουαρίου.

Μια έρευνα στις αντίστοιχες μελέτες του ΙΟΒΕ από το 2011 μέχρι σήμερα, δείχνει πόσο μεγάλη προσπάθεια έγινε και με πόση ευκολία η σημερινή κυβέρνηση την εξανέμισε. Θα διαπιστώσετε από τα στοιχεία που ακολουθούν (με έμφαση στα υπογραμμισμένα) ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος άρχισε να υποχωρεί ήδη από το 2010, η κατάσταση κορυφώθηκε το 2011 και το 2012, ενώ σημάδια βελτίωσης έκαναν την εμφάνισή τους το 2013. Το 2014 ο Δείκτης κινείται σταθερά ανοδικά και η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά ήδη από την αρχή του 2015 με δραματικά αρνητική κορύφωση μετά την επιβολή των capital controls:

Persona non grata ο Καμμένος για τον Μητσοτάκη ...

Στοιχεία γενικότερης πολιτικής συζήτησης πήρε η σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους τομεάρχες της ΝΔ, όπως ήταν αναμενόμενο.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και απολύτως ενδεικτική του κλίματος που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο:

«Για τον Πάνο Καμμένο δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Καμία γέφυρα επικοινωνίας μαζί του» φέρεται να ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η κουβέντα που αφορούσε στον υπουργό Άμυνας είχε ως αφετηρία τους χειρισμούς του στα εθνικά θέματα, όπου διατυπώθηκε έντονη κριτική και από τον τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργο Κουμουτσάκο αλλά και από την πρώην υπουργό εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Ύφεσης συνέχεια : Η οικονομία «πληρώνει» την αβεβαιότητα...

Τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ρυθμό ανάπτυξης στο 4ο τρίμηνο του 2016 δείχνουν ότι το πλήγμα στην οικονομία από την αβεβαιότητα λόγω των εκκρεμοτήτων στην αξιολόγηση και των δυνητικών επιπλοκών είναι πολύ βαρύτερο απ' όσο αρχικά εκτιμάτο. Κατά το 4ο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο, έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,4%.