Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Να δώσει η ΕΛΣΤΑΤ συγκεντρωτικά στοιχεία από το 2014 ως το 2016 ...

Κατά την εμφάνισή του στην Βουλή, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αθ. Θανόπουλος, μετά από ερώτηση του κ. Χρ. Σταϊκούρα (σχετικά με την αναφορά στη σελ. 27 της έκθεσης του ΔΝΤ περί «συνεχιζόμενων πολιτικών παρεμβάσεων στο έργο της ΕΛΣΤΑΤ»), δεν έκρυψε ότι το ΔΝΤ ζήτησε να μετέχει ως παρατηρητής «στην συνήθη τεχνική επίσκεψη διαλόγου της Eurostat, που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος».

Όπως είπε (ο κ. Θανόπουλος), δέχθηκαν την πρόταση του ΔΝΤ «με μεγάλη χαρά και για λόγους διαφάνειας».

Αργότερα, με διευκρινιστική δήλωση η ΕΛΣΤΑΤ μας υπενθύμισε ότι «στον διάλογο με τη Eurostat μετέχουν ήδη ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Και ότι «το αίτημα (σ.σ. του ΔΝΤ) ικανοποιήθηκε, με γνώμονα τη διαφάνεια που χαρακτηρίζει τον εν λόγω διάλογο»!

Capital Economics: Η απόφαση του Eurogroup δεν εξασφαλίζει την επίτευξη συμφωνίας ...

Η είδηση ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις προκάλεσε την απότομη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, όπως σχολιάζει η Capital Economics σε note της για την χθεσινή απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, ωστόσο, όπως τονίζει, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία για να εξασφαλίσει το μέλλον της στην ευρωζώνη.
Οι Θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) είχαν προφανώς αρκετά κοινά σημεία με την Ελλάδα που θα τους επιτρέψουν να προγραμματίσουν την επιστροφή τους στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία. Ενώ η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει νέες μεταρρυθμίσεις, η εστίαση έχει μετατοπιστεί από τη λιτότητα σε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, επιτρέποντας έτσι στην ελληνική κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι το αίτημά της για καμία πρόσθετη λιτότητα έγινε δεκτό.

Κάτι κουρασμένα παλικάρια...

Ανασηκώθηκε με μεγάλο κόπο και ίσα που στάθηκε στην άκρη του κρεβατιού. Να σηκωθεί και να πάει που; Έξω από την πόρτα τον περίμενε εκείνη για να τον πει και πάλι οπορτουνιστή. Πιο πέρα οι συνεργάτες κρέμονταν από τα χείλη του κι εκείνος δεν είχε να τους πει το παραμικρό. Κι ένας λαός εξαρτιόταν από αυτόν! Πόσο κουραστικό είναι όλο αυτό Θεέ μου...

Αν σηκωθεί θα είναι αναγκασμένος να μιλήσει και πάλι με τον Ευκλείδη. Όλα μπορεί να τα αντιμετωπίσει στην ζωή, είναι ένα σκληρό αγόρι. Αλλά ο Ευκλείδης είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Σίγουρα γκαντέμης! Έχει δώσει ρητή εντολή να μην είναι ο Ευκλείδης το πρώτο τηλεφώνημα της ημέρας. Όσες φορές είχε συμβεί αυτό του πήγαν όλα στράφι. Ο χειρότερος εφιάλτης του είναι ότι μπαίνει αιφνιδιαστικά στο υπνοδωμάτιο ο Ευκλείδης και του λέει: «Σήκω πρόεδρε, πρέπει να πάμε επειγόντως Βρυξέλλες».