Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Ταπεινώνουν τους φτωχούς που δήθεν προστατεύουν!

Οι εξοργιστικές εικόνες που παρακολουθήσαμε να εκτυλίσσονται κατά την κατάθεση των αιτήσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αποτελεί την απόδειξη ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση της πλουτοκρατίας που κατά διαστήματα πετά ξεροκόμματα υπό την μορφή φιλανθρωπίας.

Και εξηγούμαι: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βάφτισαν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, μόνο και μόνο επειδή θέλουν με κάθε τρόπο να υπενθυμίζουν στους φτωχούς της φτώχεια τους, αλλά και να τους θυμίζουν ότι απλά λαμβάνουν μια κοινωνική παροχή που εξαρτάται από την βούληση του κράτους-πατερούλη και όχι ότι ασκούν ένα δικαίωμά τους.

Τικ-τακ: Μια βόμβα έχει πυροδοτηθεί...

Ένα χρόνο πριν, αν μας έλεγε κάποιος πως επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και πως από τις πρώτες μέρες της προεδρίας θα συγκρουστεί με τις μισές ΗΠΑ, με τη δικαιοσύνη, με  τους Ευρωπαίους συμμάχους και τη μισή υφήλιο, θα τον περνούσαμε για τρελό καταστροφολόγο.

Κι όμως αρκεί να κοιτάξει κάποιος την ειδησεογραφία των τελευταίων μηνών για να διαπιστώσει τα υπόγεια κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά ρεύματα που  έχουν βγει στην επιφάνεια και παρασέρνουν οτιδήποτε βρίσκεται στο διάβα τους. Δύσκολα η μορφολογία του διεθνούς status θα παραμείνει ίδια μετά την "καταιγίδα" που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε το BBC για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τρόπου που ψήφισαν οι Βρετανοί κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα, δείχνει πως το επίπεδο της εκπαίδευσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο μεταξύ αυτών που ψήφισαν. Στα κοινωνικά στρώματα με χαμηλότερη εκπαίδευση κυριάρχησε το Brexit.

«Η Βενεζουέλα θα ωχριά μπροστά στην Ελλάδα της δραχμής»!

Δεν υπάρχουν από μηχανής θεοί που θα σου πληρώσουν ή θα σου διαγράψουν το χρέος. Τέτοιοι υπήρχαν μόνο στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, κι αυτοί χιλιάδες χρόνια πριν. Τάδε έφη στο liberal.gr ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ Μιχάλης Μασουράκης με αφορμή το χθεσινό-δελτίο παρέμβαση του ΣΕΒ στην συζήτηση για την δραχμή που εσχάτως έχει αναζωπυρωθεί εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.

Δεν στεκόμαστε μόνο στις διαπιστώσεις ότι η Ελλάδα εισάγει κάθε χρόνο για να καλύψει τις ανάγκες της, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 53 δισ ευρώ σε αγαθά και υπηρεσίες, όταν την ίδια στιγμή τα συναλλαγματικά μας διαθέσιμα σε χρυσό δεν ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ. Δεν καλύπτουν δηλαδή ούτε το 13% των αναγκών μας.  Αλλά τον προκαλούμε με το επιχείρημα των εσωτερικών οπαδών της δραχμής ότι σε περίπτωση εξόδου από το κοινό νόμισμα η Ελλάδα θα στραφεί σε τρίτες χώρες για να καλύψει τις ανάγκες της σε προϊόντα, και πρώτες ύλες.

Εκείνος μας απαντά αποστομωτικά με μια εικόνα. «Εκτός ευρώ φανταστείτε την Ελλάδα σε μια κατάσταση χειρότερη από την Βενεζουέλα, η οποία άλλωστε διαθέτει και πετρέλαια. Μπορεί να διαθέτουμε κι εμείς, αλλά δεν τα έχουμε ακόμη βρει. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά».