Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Το liberal διεκδικεί τον ΔΟΛ!

Η σκέψη ήταν αυθόρμητη στην διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής: Αν η κυβέρνηση κάνει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα κανάλια και συγκροτήματα του Τύπου κι αν οι τράπεζες κουρέψουν τα δάνεια του ΔΟΛ κατά 99,99%, τότε γιατί όχι κι εμείς; Εμάς, δηλαδή, δεν μας γέννησε μάνα; Εντάξει, δεν διοικήσαμε ένα μεγαθήριο όπως η Αυγή. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα..

Κι έτσι μας προέκυψε η πρόταση της διεκδίκησης του συγκροτήματος. Η πρόταση διατυπώθηκε δημόσια και εν θερμώ στην διάρκεια της εκπομπής του ΣΚΑΙ «οι αταίριαστοι».

Σκιέρ και πρόσφυγες ...

Οσο και αν είναι αβυσσαλέα η απόσταση που χωρίζει τις δύο περιπτώσεις –κοινωνικά και από πλευράς ηθικής βαρύτητας–, ο σκιέρ του Σαββατοκύριακου στον Παρνασσό και ο πρόσφυγας που ξεπαγιάζει στη Λέσβο έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την ανικανότητα του κράτους, που ούτως ή άλλως ήταν πάντα δεδομένη, αλλά επί ημερών πρώτης φοράς Αριστερά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ας μην κολλάμε στην αντιπαθητική εικόνα του επηρμένου μεσοαστού, που νιώθει ταπεινωμένος από την πολύωρη αναμονή στους αναβατήρες και ρεζιλεύεται ξεσπώντας όπου βρει. Προσωπικώς, δεν έχω πάει ποτέ και πουθενά για σκι, ούτε και πρόκειται. (Ας είμαι ειλικρινής· θα πήγαινα, αλλά μόνο με τον σκοπό να ξαναδιαβάσω το «Μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν υπό τις σωστές, αλπικές συνθήκες...) Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι γύρω από το σκι στον Παρνασσό λειτουργεί μια ολόκληρη ποικιλία επιχειρήσεων, με σημαντικό κύκλο εργασιών και, κυρίως, με προσφορά απασχόλησης σε τοπικές κοινωνίες, των οποίων οι δυνατότητες περιορίζονται εκ των πραγμάτων από τη γεωγραφική μορφολογία των περιοχών αυτών.