Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Στα 1,2 δισ. ευρώ το κόστος από το χαράτσι σε επαγγελματίες και μπλοκάκια ...

Χαράτσι τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλλουν φέτος οι επαγγελματίες και τα "μπλοκάκια" για χάρη της κύριας ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης τους.
Και αυτό λόγω της επιβολής της διπλής εισφοράς 26,9%  η οποία επιβάλλεται από 1/1/2017 σε κάθε εισόδημα το οποίο αποκτήθηκε από επαγγελματική δραστηριότητα το 2015 και το οποίο εκτιμάται σε 4,8 δις. ευρώ.  
Στην αδικία –όπως καταγγέλλουν επαγγελματίες-  της επιβολής υποχρεωτικής διπλής εισφοράς στο εισόδημα το οποίο αποκτάται από κάθε παράλληλη απασχόληση (μιας καταργείται το δικαίωμα ασφαλιστικής "απαλλαγής"), έρχεται να προστεθεί η αδικία του υπολογισμού της εισφοράς αυτής με βάση το εισόδημα το οποίο αποκτήθηκε πριν ολόκληρα δύο χρόνια, δηλαδή το 2015, πολλώ δε μάλλον που το εισόδημα αυτό –σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΛΣΤΑΤ- είναι κατά 11% από εκείνο που αποκτήθηκε το 2016.

Οι... "Να τους δούμε και αυτούς " ...

Αυξημένες εισφορές από Φεβρουάριο για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς...
«Κλείδωσαν» οι ανατροπές στις εισφορές χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων - επιστημόνων, γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών, οι οποίοι όπως ξεκαθαρίζεται και με τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας θα κληθούν να καταβάλουν σημαντικά αυξημένες εισφορές, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο. Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται έχει ως βάση υπολογισμού το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα και οι νέες εισφορές θα είναι πληρωτέες κάθε μήνα και ειδικότερα μέχρι το τέλος του επόμενου, συνεπώς τα πρώτα «ραβασάκια» θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν στην «Κ» ότι τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, ακόμη και κατά τη διάρκεια ισχύος της έκπτωσης στο ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών, θα έχουν αυτοαπασχολούμενοι με εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ. Και αυτό γιατί, όπως αναλύεται και στη σχετική εγκύκλιο, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες ωφελούνται σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, με εκπτώσεις που ισχύουν μέχρι και 31/12/2020.

Καινούργια ψέματα Κρήτης...

Τελικά με τον A. Τσίπρα τα ψέματα δεν τελειώνουν ποτέ.

Παρακολουθώντας τον στην πρόσφατη περιοδεία του στην Κρήτη, ήταν αδύνατον να μην θυμηθούμε όσα έλεγε στο Ηράκλειο και στα Χανιά και στο Λασίθι κατά τις εκεί επισκέψεις του το 2014:

-13 Δεκεμβρίου 2014, Τσίπρας, Ηράκλειο Κρήτης: «Ας μην έχουν αυταπάτες οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης. Εμείς είμαστε σκληρά καρύδια. Ας μην προσπαθήσουν να μας εκβιάσουν, ούτε να μας φοβίσουν. Θα ΄χουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Κούνια που τους κούναγε».

«Μερικοί νομίζουν ότι οι αγορές θα βαράνε το νταούλι κι εμείς θα χορεύουμε στο σκοπό τους. Ε λοιπόν εμείς θα παίζουμε στο εξής το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη».

Η αισιοδοξία της Ελλάδος...

Η περίοδός του Χριστουγέννων και ο ερχομός του νέου έτους μας δημιουργεί μια αίσθηση αισιοδοξίας και την προσμονή χαρμόσυνων ειδήσεων. Ανοησίες. Τα πράγματα είναι άσχημα και θα χειροτερέψουν πολύ περισσότερο. «Όχι μόνο δεν υπάρχει φως το τούνελ, δεν υπάρχει καν τούνελ.» Η ιδέα της ελεύθερης πτώσης μας ταιριάζει περισσότερο από κάθε τι άλλο, μιας και περιγράφει επακριβώς την έφοδο μας σε νέα παρακμιακά χαμηλά.

Αν κάτι μάθαμε στα χρόνια της μεταπολίτευσης είναι ότι η αλήθεια είναι κάτι δύσκολο, δύσπεπτο, συχνά ακατανόητο, επονείδιστο και επαχθές. Ποιος θα θυμάται άραγε την μακρινή εποχή, τότε το 2009, που η ελληνική οικονομία ήταν θωρακισμένη;