Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Ο Τσίπρας, τα «ψίχουλα» και τα μαγικά αλά Γιούρι Γκέλερ ...

Μπορεί ο κ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ να μην κατάφερε να λυγίσει το κουτάλι στη συνάντησή του με τον διάσημο μάγο Γιούρι Γκέλερ, αλλά την επομένη ακριβώς αποφάσισε να εξασκήσει τις… μαγικές του ικανότητες επί ελληνικού εδάφους.
Δηλαδή, δεν κατάφερε να γίνει μάγος στο Ισραήλ και αποφάσισε να (ξανα)κάνει τον μάγο στην Ελλάδα.
Και μάλιστα, δεν κρατιόταν. Δεν μπορούσε καν να περιμένει μια μέρα για να ανακοινώσει τις παροχές του προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, μια εφάπαξ παροχή που ονόμασε 13η σύνταξη αλά πρόγραμμα Θεσσαλονίκης – προφανώς για να χρυσώσει το χάπι του προϋπολογισμού στον λαό, αλλά και στους βουλευτές του.
Κυριολεκτικά παραμονές της ψήφισης ενός ακόμη υφεσιακού προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας προέβη σε διάγγελμα παροχολογίας.
Την ίδια ακριβώς ημέρα που ανακοινώθηκε επίσημα πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 1 δις τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (άλλωστε κατά 1 δις αυξάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει), αποφάσισε να μοιράσει πλεόνασμα από την υπεραπόδοση των εσόδων!
Και το χειρότερο: Από την μια τσέπη θα τα βγάλει και από την άλλη θα τα βάλει. Και μάλιστα απευθείας! Εντός ολίγων ημερών, καθώς ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε το βράδυ του Σαββάτου θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου!

Ο Τόμσεν λέει αυτό που γνωρίζαμε : Ο Τσίπρας θα έχει την ευθύνη για μέτρα λιτότητας όχι το ΔΝΤ ...

Στον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση επιρρίπτει ευθέως ο επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν την ευθύνη για νέα μέτρα λιτότητας.

«Εμείς δεν απαιτούμε λιτότητα, αλλά αντίθετα όταν η κυβέρνηση συμφώνησε με τους Ευρωπαίους σε πλεονάσματα 3,5% το Ταμείο είχε προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε λιτότητα και όχι ανάκαμψη» σημειώνει σε άρθρο του ο Τόμσεν και προσθέτει:

«Αν η Ελλάδα συμφωνεί με τους Ευρωπαίους σε φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, μην κατακρίνετε το ΔΝΤ ότι αυτό επιμένει στη λιτότητα» δηλώνει ευθέως.

Ο Πολ Τομσεν στο κοινό του άρθρο με τον επικεφαλής έρευνας του Ταμείου, Μωρίς Όμπστφέλντ, χαρακτηρίζει τον ελληνικό προϋπολογισμό «αντιαναπτυξιακό και άδικο» και ζητά μεταρρυθμίσεις ώστε το όφελος που θα προκύψει να δώσει "χώρο" για αύξηση δαπανών και μείωση φόρων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν επίσης δεν «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να φτάσει κοντά στη διατήρηση ακόμη και ενός ήπιου πρωτογενούς πλεονάσματος και στην επίτευξη του φιλόδοξου μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού στόχου της χωρίς τη ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα». Σημειώνουν δε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις στη δομή των φόρων και των δαπανών. Παράλληλα, τα δύο μεγαλοστελέχη του ΔΝΤ επικρίνουν την κυβέρνηση για την διστακτικότητα που επιδεικνύει να άρει τον περιορισμό στις ομαδικές απολύσεις.

Ο Σόιμπλε δεν βιάζεται ...

Μόλις πρόσφατα, στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την αναπτυξιακή πολιτική, η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων κρατών που προωθούν πολλές και σπουδαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Η μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση υποχρέωσε όσους καθυστερούσαν να τρέξουν για την παγκοσμιοποίηση.

Κανείς όμως δεν είχε σκεφθεί, όταν ξεκίνησε η κρίση, ότι σε μια τόσο δύσκολη καμπή για ολόκληρη την Ευρώπη, τη δική μας χώρα θα οδηγούν πολιτικοί χωρίς καμία διοικητική εμπειρία, με συγκεχυμένες απόψεις για τον κόσμο, την κοινωνία και, το χειρότερο, την οικονομία.

Κομματικά στελέχη που μιμούνται συμπεριφορές ακραίου λαϊκισμού, με την ελπίδα να συγκρατήσουν όσους περισσότερους ψηφοφόρους μεταξύ εκείνων που πίστεψαν ανεδαφικές υποσχέσεις λύτρωσης από τις συνταγές της ευρωπαϊκής λιτότητας.

Τίποτε από όλα αυτά δεν ταράζει τα σχέδια του άρχοντος της οικονομικής πολιτικής, τον οποίο άλλωστε ακολουθούν χωρίς πολλά πολλά όλα τα μέλη της Ευρωομάδας. Στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας και αυτός θα είναι ο κανόνας τους επόμενους μήνες, όλα τα κράτη αυτού του ισχυρότατου κύκλου αποφάσεων, είχαν συνταχθεί πίσω από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν σύμμαχο. Η κατάσταση είναι χειρότερη ακόμη και από την αποξένωση που αντιμετώπισε η χώρα όταν οι εταίροι εγκατέλειψαν τη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, τον Νοέμβριο 2014.