Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Μαρξιστική ανάλυση (Μέρος 5ο) : Ο Μαρξ στο χακί...

Πιτσιρικάδες, είχαμε έναν στην παρέα, με λασκαρισμένη βίδα, που νόμιζε ότι είναι μεγάλος εφευρέτης, κάτι ανάμεσα σε Τέσλα και Κύρο Γρανάζη. Έφτιαχνε διάφορες ανοησίες, που φυσικά δεν είχαν κανένα νόημα και κανένας δεν τους έδινε σημασία. Για να μας «τη βγει» (και να παρηγορηθεί) έλεγε: «αν το στείλω αυτό όμως στην Αμερική, θα γίνω εκατομμυριούχος». Την τελευταία φορά που τον θυμάμαι, προσπαθούσε να φτιάξει το αεικίνητο.

Τον σκέφτηκα μετά από πολλά χρόνια, βλέποντας τον Τσίπρα να επιμένει πως θα αλλάξει την Ευρώπη. (Γιατί μόνο την Ευρώπη; Τον κόσμο; Το ηλιακό σύστημα; Τον γαλαξία;) Όσο πιο ασήμαντος και πιο ανίκανος είναι κάποιος, τόσο πιο μαξιμαλιστικούς στόχους βάζει. Κατανοητό: ο megaστόχος προσδίδει μεγαλοπρέπεια, σε ανεβάζει στα μάτια των αφελών. Kαι να μην τον πετύχεις δεν θα σε κατηγορήσει κανείς - αρκεί που προσπάθησες. Επίσης το να κοιτάς μόνιμα στο βάθος του σύμπαντος, σε απαλλάσσει από το να πρέπει κάπου να εστιάσεις, και κυρίως από το να κοιτάς μπροστά σου, ειδικά αν δεν αναγνωρίζεις τίποτε απ’ όσα σε περιβάλλουν.

«Μετα-αλήθεια»: Η λέξη της χρονιάς ως περιτύλιγμα του ψεύδους ...

Το γεγονός πέρασε εντελώς απαρατήρητο: Πρόσφατα, το βρετανικό λεξικό της Οξφόρδης επέλεξε τον νεολογισμό «post-truth» (μετα-αλήθεια) ως τη λέξη της χρονιάς!

Πρόκειται για τη λέξη που περιγράφει την ιδιάζουσα κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι όταν λαμβάνουν αποφάσεις με βάση το θυμικό και διάφορες (εμφυτευμένες) προσωπικές απόψεις, οπότε τα γεγονότα και οι αντικειμενικές συνθήκες μετρούν λιγότερο από το συναίσθημα (που τελικά κυριαρχεί).

Ο Αλέξης φεύγει!

Η τελευταία «στρατηγική επιλογή» του Αλέξη Τσίπρα είναι να αντέξει μέχρι τις γερμανικές εκλογές  και να δει τον δόκτωρ Σόιμπλε να καταπίνει το μπαστούνι του. Μέχρι τότε ελπίζει να γίνει ένας χαμός με Λεπέν, Γκρίλο και ό,τι άλλο προκύψει. Ο Αλέξης ποντάρει στο χάος, αλλά δεν θα προλάβει, να μας πάρει μαζί του! Βρισκόμαστε μία ανάσα από τις εκλογές.

Η τύχη εγκαταλείπει τον Αλέξη Τσίπρα, ξεγυμνώνοντας  την πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει περάσει ποτέ από αυτή την χώρα. Ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί κάθε ημέρα που περνάει πως το συμφέρον του είναι να απαλλαγεί το συντομότερο  από τον Αλέξη και την παρέα του. Δεν είναι τυχαία η κατακραυγή που προκάλεσε το ταξίδι – πρόκληση στην Κούβα. Κάθε ενέργεια του Αλέξη είναι μία αφορμή για να εκφραστεί η οργή του κόσμου. Η κατάσταση αυτή δεν είναι αναστρέψιμη.