Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αχτσιόγλου με την τρόικα για τα εργασιακά ...

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους της τρόικα για τα εργασιακά.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδε το ΑΜΠΕ ενώ η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη, κύριος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι οι ομαδικές απολύσεις. Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ποια από τις δύο Ελλάδες θέλουμε;

Μέσα σε τέσσερις μέρες είδαμε ανάγλυφα τις δύο Ελλάδες.
Η μία είναι η Ελλάδα που επισκέφτηκε ο Πρόεδρος Ομπάμα. Μια Ελλάδα που, παρά τη θλιβερή εικόνα της κυβέρνησης, είναι μια Ελλάδα εξωστρεφής. Μια Ελλάδα με ισχυρή θέση στο διεθνές στερέωμα. Μια Ελλάδα της πολιτιστικής κληρονομιάς με εξαιρετικά μουσεία (το νέο μουσείο της Ακρόπολης) και των γραμμάτων και τεχνών με σημαντικές υποδομές (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος). Μια Ελλάδα με ανοιχτή κοινωνία και με πολίτες δίχως απωθημένα και κόμπλεξ που μπορούν να παρακολουθήσουν και να εκτιμήσουν τη σημασία της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ στον τόπο μας. Μια Ελλάδα που τιμά τη δημοκρατία. Μια Ελλάδα ενήλικη που άφησε πίσω της τις ιδεοληψίες. Αυτή ήταν η Ελλάδα της 14η και 15ης Νοεμβρίου.

Εκλιπαρούν μεν αλλά ταυτόχρονα διώχνουν επενδύσεις ...

Η κυβέρνηση στη νέα σύνθεσή της φαίνεται επιτέλους να επιδιώκει δραστηριοποίηση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Δείχνει να κατανόησε ότι χωρίς αυτές και γενικά χωρίς έμφαση προς ό,τι συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας μας ούτε έξοδος από την ύφεση θα υπάρξει, ούτε αύξηση του εθνικού προϊόντος από την οποία και μόνο μπορεί να προέλθουν η βελτίωση του κατακρεουργημένου εισοδήματος των ελλήνων πολιτών και ο δραστικός περιορισμός της ανεργίας, που έχει ρίξει στη φτώχεια και την απελπισία τον μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας. Αυτοπροσώπως ο Πρωθυπουργός εκδήλωσε την πρόθεση και προσδοκία του αυτή μετά την ορκωμοσία της ανασχηματισμένης πολυπληθούς κυβέρνησής του. Μάλιστα πριν από λίγα 24ωρα ο ίδιος είχε διοργανώσει Ευρωαραβική Σύνοδο στην Αθήνα επιδιώκοντας να προσελκύσει νέες επενδύσεις από τις αραβικές χώρες.

Την ίδια ώρα όμως, ο Τύπος και η τηλεόραση αποκάλυψαν ότι ένας εκ των μεγαλύτερων αράβων επενδυτών, ο πρεσβύτερος εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, καταγγέλλει οργισμένος την ελληνική πολιτεία ότι τον εξαπάτησε στην προσπάθειά του να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα επενδύσεις άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα με διάφορα γραφειοκρατικά προσκόμματα, αμφισβητήσεις κυριότητας αγορασθέντων οικοπέδων και αλλοπρόσαλλη και εξυβριστική συμπεριφορά του υπουργείου Οικονομικών, η οποία κατέληξε στο απίστευτο: στη δίωξη του εμίρη από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Ετσι εμποδίζει την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του εμίρη, με αποτέλεσμα ο πάμπλουτος άραβας μονάρχης να δηλώνει έτοιμος να μεταφέρει επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε άλλες χώρες.