Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Γιατί θα συνεχίσουμε να σερνόμαστε...

Η επόμενη χαλάρωση capital controls (ετοιμάζεται στην ΤτΕ) αξίζει (για την τσέπη μας) όσο και τυχόν κατάργηση στα μονά - ζυγά της κυκλοφορίας... Σημασία έχει ότι τελειώνουν τα έτοιμα. Ότι ξοδεύονται τα τελευταία από τις γλάστρες. Ρωτήστε τη λιανική. Ψάξτε τα καλάθια στα σούπερ- μάρκετ. Χωρίς φρέσκο ιδιωτικό χρήμα τα περί χρέους και ποσοτικής χαλάρωσης φαντάζουν μόνο ως προεκλογικές παντιέρες...
Από την κρίση δεν πρόκειται να βγούμε επειδή οι Αμερικανοί (που μας φροντίζουν) θα βάλουν τους δανειστές να μας κάνουν χατίρια με το χρέος. Το χρέος δεν σηκώνει εγχειρήσεις χωρίς ΔΝΤ. Και το ΔΝΤ δεν χτυπάει κάρτα παρουσίας... χωρίς τέταρτο μνημόνιο. Το ίδιο και η ΕΚΤ. Δεν θα κάνει καμία χαλάρωση όσο το ΔΝΤ απέχει και επιμένει (με κάθε τρόπο) ότι δεν έχουμε βιώσιμο χρέος.
Και όταν πορεύεσαι, προς τα 600-650 δισ. ευρώ συνολικό χρέος, με το εσωτερικό να ετοιμάζεται να σκαρφαλώσει στα 300 δισ. ευρώ και να παίρνει κεφάλι... από το εξωτερικό που "κοιτάει” πάνω από τα 350 δισ. ευρώ, δεν έχεις απαντήσεις για το ΔΝΤ που συντάσσει ήδη (στο πρόχειρο) το επόμενο μνημόνιο.