Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Μια νέα αρχή ή αρχή του τέλους για την κυβέρνηση;

Η νέα λιτή και ολιγομελής κυβέρνηση... 
Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων  οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί της μεταπολίτευσης σηματοδοτούσαν την αρχή του τέλους μιας κυβέρνησης. Ο Γ. Α. Παπανδρέου έκανε ανασχηματισμό το καλοκαίρι του 2011 και στα μέσα Φθινοπώρου πρωθυπουργός ήταν ο Λ. Παπαδήμος. Σε 12 μήνες είχαν γίνει δυο εκλογικές αναμετρήσεις και το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε από 44% το 2009, στο 12% το 2012 και στις επόμενες εκλογές του 2015 στο 5%.
Ο ανασχηματισμός του Α. Σαμαρά έγινε το καλοκαίρι του 2014 μετά τις ευρωεκλογές που άφησαν να διαφανεί η ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε 6 μήνες έχασε τις εκλογές...
Οι πολιτικοί ισχυρίζονται πως κάνουν τους ανασχηματισμούς προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοση της κυβέρνησης. Οι ανασχηματισμοί γίνονται για τον ίδιο λόγο που οι καταστηματάρχες κάνουν τις ανακαινίσεις. Για να  επαναπροσελκύσουν την πελατεία που σταμάτησε να πηγαίνει στο μαγαζί, επειδή βρήκε μύγες στη σούπα και κατσαρίδες στις σαλάτες.

Το δίπορτο του Τσίπρα κρατά ζωντανό το Σχέδιο Β ...

Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν η κυβέρνηση της επαναστατικής γυμναστικής. Δεν χόρεψε, όμως, κανείς στους ήχους των νταουλιών της και κατέρρευσε υπό το βάρος των αυταπατών, των capital controls, του καταστροφικού δημοψηφίσματος και της διάλυσης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν η κυβέρνηση των πιστών και κολλητών, της ανικανότητας και της απόλυτης διάλυσης οικονομίας και κοινωνίας.

Και η τρίτη κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση του… δίπορτου! Αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να παίξει σε διπλό ταμπλό και σε κυβερνητικό επίπεδο. Να μεταφέρει, δηλαδή, στην κυβέρνηση αυτό που προσπαθεί να κάνει πράξη:

Η αντιμνημονιακή στροφή της Φώφης κι ο ταλαντούχος κ. Τσίπρας ...

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η ζωή τους οφείλει για κάποιον μεταφυσικό λόγο την αναγέννηση του Κινήματος κι ότι οι ψηφοφόροι θα εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνουν και πάλι το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας. Η στροφή της κυρίας Φώφης Γεννηματά σε θέσεις που βρίσκονται πιο κοντά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής. Λογαριάζει, όμως, χωρίς τον κ. Αλέξη Τσίπρα…

Το ΠΑΣΟΚ της Φώφης εγκαταλείπει το μέτωπο του «ναι», παίρνει σαφείς αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου και από τον ίδιο και με θέσεις περισσότερο «αριστερές» προσβλέπει στους Αριστερούς ψηφοφόρους που έχουν εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιτελείς της Φώφης πιστεύουν ότι στις επικείμενες εκλογές (όταν και αν γίνουν αυτές) θα κατορθώσουν να πάρουν ένα ποσοστό ανάλογο με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ και ότι σε μία επόμενη εκλογική αναμέτρηση να τον προσπεράσουν οριστικά και θριαμβευτικά.  Είναι ένα σενάριο που κάτω από άλλες περιστάσεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Γάλλοι λένε γι αυτές τις περιπτώσεις ότι «είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό».