Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Τελικά ήταν καλή ή κακή η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ;

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από το οποίο προκύπτει πως η κυβέρνηση κάνει ευρεία χρήση της γνωστής προπαγανδιστικής αρχής περί «κοντής μνήμης» - οπότε μπορεί κανείς να λέει ό,τι θέλει, με τη βεβαιότητα ότι ουδείς θα θυμηθεί τα πραγματικά περιστατικά – είναι και η εκ μέρους της κυβερνητικής εκπροσώπου «καταγγελία» ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας βρήκε συνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική: Τον Ιούνιο του 2013 το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία α) διέτασσε την αναστολή της από 11/6/2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς εκείνο το μέρος της με το οποίο προβλεπόταν ότι διακοπτόταν η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές, β) διέτασσε τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προέβλεπε η επίμαχη από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

Βrexit; Ποιo Brexit;

Η έκπληξη και η απογοήτευση στους βρετανικούς κυβερνητικούς κύκλους ήταν έκδηλη μετά την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου Αγγλίας και Ουαλίας να χρίσει το κοινοβούλιο και όχι την κυβέρνηση αρμόδιο για την επίκληση του άρθρου 50.
Η νέα «Σιδηρά Κυρία» της χώρας και των Συντηρητικών Τερέζα Μέι είχε επενδύσει πολλά στη μονοπωλιακή διαχείριση από πλευράς κυβέρνησης -χωρίς κοινοβουλευτικές περισπάσεις- της διαδικασίας εξόδου από την Ε.Ε.
Στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων ελλοχεύουν κίνδυνοι αναθέρμανσης της εσωτερικής σύγκρουσης στο Συντηρητικό Κόμμα μεταξύ ευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών. Ανάλογη εικόνα -αλλά με μικρότερη πολιτική σημασία σε αυτή τη φάση- ενδέχεται να επικρατήσει και στους Εργατικούς.

Ποιος είναι ο Νίκος Παππάς;

Ο κ. Παππάς είναι ο άνθρωπος που πήγε στη Βενεζουέλα. Είναι ο άνθρωπος που χειρίστηκε αποκλειστικά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Είναι ο άνθρωπος πίσω από τον μηχανισμό προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ στα social media. Είναι ο Νίκος του Αλέξη. Ο Νίκος βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα. Ή μήπως ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκείνος που μοιραία ακολουθεί τις επιλογές του Νίκου Παππά;

Οι μεγάλοι ηγέτες έκαναν πάντα τις δουλειές μόνοι τους και αυτό τους ξεχώριζε από τους περαστικούς της Ιστορίας. Είχαν συνεργάτες, αλλά ποτέ δεν τους άφηναν να τους επισκιάσουν, να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό που συμβαίνει με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά είναι κάτι το ιδιαίτερο που είναι δύσκολο να το συγκρίνει κανείς με κάποια από τα γνωστά γεγονότα της Ιστορίας.