Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Μια αργή και οδυνηρή μεταμόρφωση ...

Η ​​πρώτη κρίσιμη καμπή της κυβέρνησης Συριζανέλ ήταν τον Ιούλιο του 2015, όταν ο Τσίπρας συνθηκολόγησε πλήρως μπροστά στο ενδεχόμενο του Grexit και έφερε πίσω το τρίτο, το «αντιμνημονιακό», μνημόνιο.

Τότε όλοι καταλάβαμε αμέσως τη σημασία του γεγονότος. Δεν συνέβη το ίδιο όμως και με την ομιλία του Τσακαλώτου στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Εκ των υστέρων, ωστόσο, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη ομιλία σηματοδοτεί μια δεύτερη, εξίσου κρίσιμη με την πρώτη, καμπή στην πορεία της κυβέρνησης, μια καμπή, η οποία συμπληρώνει την πρώτη.

Περιμένοντας τον ανασχηματισμό: Ανόητο πουλί, η φωλιά σου καίγεται και εσύ κελαηδάς…

Δηλαδή περιμένουμε τον ανασχηματισμό; Οταν στην περιοχή μας έχει για καλά ανάψει η φωτιά, με την προοπτική να βρεθούμε σε μια λύση για το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, με εξελίξεις που έχουν κάνει τη γείτονα να ξιφουλκεί για τα σύνορα της καρδιάς της, κάνοντας τους παραδοσιακά επικεφαλής της περιοχής να αναζητούν άλλα στηρίγματα, με την Κύπρο να παλινδρομεί ανάμεσα σε μια λύση και στην επιστροφή σε χειρότερα σενάρια, εμείς ασχολούμαστε με την πιθανότητα να αναλάβει ο τάδε ή ο δείνα το τάδε ή το δείνα υπουργείο.

Ανόητο πουλί, η φωλιά σου καίγεται και εσύ κελαηδάς. Στη χώρα που κάποιο αμερικανικό πανεπιστήμιο έχει τους περισσότερους διαδικτυακούς φοιτητές, εμείς σκεφτόμαστε ότι τα εξ αποστάσεως μαθήματα των πανεπιστημίων πρέπει να περιοριστούν και τα διεθνή μεταπτυχιακά τους να περνούν από χίλια κόσκινα. Αλλά αυτή είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.