Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Όταν απειλείται η ελευθερία του Τύπου ...

Την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες Ούγγροι διαδήλωσαν στους δρόμους της Βουδαπέστης, διαμαρτυρόμενοι για τη διακοπή της κυκλοφορίας της μεγάλης αντιπολιτευτικής εφημερίδας Nepszabadsag.

Επισήμως, η εφημερίδα έκλεισε υπό το βάρος σημαντικών οικονομικών ζημιών.

Ωστόσο, οργανώσεις υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων θεωρούν ότι η εφημερίδα έκλεισε διότι τήρησε επικριτική στάση απέναντι στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν και την κυβέρνησή του.

«Η αιφνιδιαστική διακοπή της κυκλοφορίας της Nepszabadsag αποτελεί ανησυχητικό προηγούμενο. Στέκομαι αλληλέγγυος με τους Ούγγρους που διαμαρτύρονται σήμερα», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σπάνε οι γραμμές άμυνας…

Μόλις χτες άκουσα έναν μεγάλο επιχειρηματία, υπέρμαχο του ευρώ, να αρχίσει να έχει τις πρώτες αμφιβολίες του: «Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν βλέπω πώς θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εντός του ευρώ». Είναι σαφές! Σπάνε όλες οι γραμμές άμυνας. Η δραχμή μπαίνει δυναμικά στο πολιτικό και οικονομικό παιγνίδι…

Ο κόσμος είναι κουρασμένος κι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για να διολισθήσουμε προς το μονοπάτι της εθνικής αυτοχειρίας. Φαίνεται να κερδίζει έδαφος η αίσθηση ότι έχουμε δοκιμάσει τα πάντα και ότι δεν μας μένει κάτι άλλο από την άτακτη υποχώρηση προς την Ελλάδα της δραχμής.