Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Süddeutsche Zeitung Για Τσίπρα : Είναι ψεύτης, επιπόλαιος και λαϊκιστής ...

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ορκωμοσία της δεύτερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου φιλοτεχνεί ένα πολιτικό πορτρέτο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με …αντιφάσεις.

Στο σχετικό σχόλιο αναφέρεται: «Ο περιπετειώδης συνασπισμός του Τσίπρα με το κόμμα των δεξιών λαϊκιστών ΑΝΕΛ δεν διαθέτει παρά ισχνή πλειοψηφία τριών εδρών στο κοινοβούλιο. Όμως ο πρωθυπουργός υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλουν οι δανειστές, αν και συνήθως όχι με την ταχύτητα που θα επιθυμούσαν στις Βρυξέλλες. Όπου ωστόσο όλοι εκπλήσσονται με την ικανότητα του Τσίπρα να μεταμορφώνεται».

Η (σκόπιμη;) πολιτική προπέτεια του Νίκου Φίλη...

Δεν ξέρουμε αν ο κ. Φίλης παρουσιάζεται ως εντεταλμένος «λαγός» της κυβέρνησης, προκειμένου να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, κάθε φορά που αυτή βρίσκεται στα δύσκολα.

Τη μια, εμφανίζεται ως ειδήμων περί του αν η αιματηρή εξολόθρευση των Ποντίων ήταν γενοκτονία ή εθνοκάθαρση, και ξεσηκώνει αχό που επικαλύπτει την τρέχουσα μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης. Δεν διαθέτει την μετριοπάθεια να κατανοήσει ότι για να αποφανθεί κάποιος από καθέδρας επ΄ αυτού, απαιτούνται γνώσεις διεθνούς Δικαίου και ιστορικής  επιστήμης, ικανότητα επιστημονικής διευκρίνισης εννοιών επί των οποίων ερίζουν ιστορικοί και διεθνολόγοι. Με την ίδια προπέτεια αποφαίνεται για την στάση της εκκλησίας στις σκοτεινές εποχές της κατοχής και της χούντας (Θα μπορούσε κάποιος να του αντιτείνει για την - μη - οργανωμένη δράση της Αριστεράς κατά της χούντας, αλλά δεν αφορά το παρόν κείμενο).