Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Από το «λεφτά υπάρχουν» στο «τέρμα η λιτότητα»: Μια… ΕΛΣΤΑΤ δρόμος!

Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και της διόγκωσης των στατιστικών στοιχείων είναι ένα φάντασμα που πλανάται πάνω από τη χώρα από το Φθινόπωρο του 2010.

Επανήλθε στις αρχές του μήνα, όταν το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που αφορούσε τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου, με αποτέλεσμα να παραπέμπεται και πάλι για νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετών και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, πλέον του πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματος της παράβασης καθήκοντος για το οποίο ήδη έχει παραπεμφθεί.

Η ψευδής βεβαίωση αφορά σε αυτό καθαυτό το ύψος του ελλείμματος, όπως ανακοινώθηκε το Φθινόπωρο του 2010, όταν η ΕΛΣΤΑΤ έστειλε τα στοιχεία στη Eurostat.

Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν συμβεί σχεδόν τα πάντα: Οι αποκαλύψεις από τα πρώην μέλη του Δ.Σ., οι καταγγελίες του Συλλόγου των Εργαζομένων, η μηνυτήρια αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η έρευνα από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη, καταθέσεις, μια εξεταστική-παρωδία από τη Βουλή, τον Μάρτιο του 2012, ένα βούλευμα και άπειρες δηλώσεις.

Δεν μπορούν να τον (ξανα)σώσουν…

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι από τους τυχερότερους Πρωθυπουργούς. Φυσικά, όχι διότι έφτασε σε αυτό το αξίωμα σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της Μεταπολίτευσης.  Αυτό το επέλεξε ο ίδιος. Είναι τυχερός διότι ευεργετήθηκε τουλάχιστον δυο φορές από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ένα ικανό ποσοστό δεξιόστροφων ψηφοφόρων κατέληξε στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών δεν ήταν μόνο πληγέντες από την πολιτική της (θεωρητικά δικής τους) κυβέρνησης Σαμαρά. Ηταν και κλασικοί ψηφοφόροι της ΝΔ, οι λεγόμενοι καραμανλικοί, οι οποίοι το έκαναν για δύο λόγους: και «τιμώρησαν» το κόμμα τους (για την κυβερνητική συμμαχία με το άλλοτε μισητό ΠΑΣΟΚ κτλ) και «παρασύρθηκαν» από την εντόνως φημολογούμενη από τότε άτυπη συμμαχία Τσίπρα-Καραμανλή. Η συμμαχία αυτή, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο αξίωμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.