Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Η σκέψη του Μάο ...

​«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση!». Επειδή είναι δεύτερη φορά που ο κ. Τσίπρας αναφέρει τη μνημειώδη φράση του Μάο Τσε Τουνγκ, επειδή δε ο πρωθυπουργός μας δείχνει να ενδιαφέρεται για τη σκέψη του Μεγάλου Τιμονιέρη, σήμερα αποφάσισα να συνεισφέρω, με τα πτωχά μου μέσα, στις πνευματικές του αναζητήσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι το πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Κίνα ήταν ιδιαιτέρως φορτωμένο, εκτιμώ το γεγονός ότι εξετίμησε το Σινικόν Τείχος και εν γένει τα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού, μιας όμως και αποφάσισε να εντρυφήσει στη σοφία του προέδρου Μάο, καλόν θα ήτο να αξιοποιήσει το ενδιαφέρον του για να εμπλουτίσει τη ρητορεία του και τη δημοκρατία μας με τη φρεσκάδα της αγέραστης σκέψης.

«Κάνει κακό να διαβάζεις πολλά βιβλία». Μη γελάτε, αποδίδεται στον Μάο, στο ίδιο ανθολόγιο με το «Αφήστε τα εκατό λουλούδια να ανθίσουν». Καλόν είναι να θυμάται ενίοτε ο πρωθυπουργός τις ενδεχόμενες βλάβες που μπορούν να προκύψουν από την υπερβολική του αγάπη για το διάβασμα. Αλλο απόσταγμα σοφίας πολλαπλών χρήσεων:

Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κάνεις λάθος...

Προφανώς αυτοί που επιτίθενται στον Β. Μεϊμαράκη μάλλον δεν θα άκουσαν την συνέντευξη του στον Ν. Χατζηνικολάου. Θα κατέληξαν στα συμπεράσματα τους διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα της «Αυγής» και της «Κόντρα» που είναι λογικό να αναδείκνυαν το σημείο της διαφοροποίησης του από την επίσημη γραμμή του κόμματος του. Όμως στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης του ο Β. Μεϊμαράκης ήταν ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Καυτηρίασε την ύπαρξη του plan b τόσο για το περιεχόμενο του όσο και για τον τρόπο που εκπονήθηκε, με σαφήνεια ξεκαθάρισε την θέση του υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, χωρίς να αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, ενώ ήταν απόλυτος όταν δήλωνε πως άβυσσος χωρίζει την Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ.